12 lucruri de știut despre nașterea naturală și cezariană

12 lucruri de știut despre nașterea naturală și cezariană
Sursa foto: Shutterstock

La prima naștere, toate femeile au temeri și întrebări legate de unele aspecte ale acesteia. Fie că este nașterea naturală sau prin operație cezariană! Și este firesc să fie așa, pentru că toți avem reticențe în fața lucrurilor pe care nu le cunoaștem și nu le-am mai trăit.

De aceea credem că este important să le lămurim pe unele dintre ele, pe cele care le preocupă în mod special pe viitoarele mămici. Ne ajută în acest demers dr. Andreas Vyhoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

5 lucruri despre cezariană

Referindu-ne pentru început la cezariană, este esențial de precizat faptul că deși aceasta este o intervenție chirurgicală majoră, complexă, ea este totuși una de rutină, ale cărei complicații sunt minime.

Operația cezariană se efectuează în general cu anestezie epidurală. Desigur, există și varianta anesteziei generale, însă folosirea acesteia are unele particularități care nu o mențin pe primul loc între opțiuni.

În primul rând pentru că ea trebuie să se desfășoare foarte rapid după administrarea anestezicului, pentru ca acesta să nu ajungă la făt și să-i creeze probleme respiratorii. În al doilea rând pentru că, după intervenție, proaspăta mamă va petrece câteva ore la Terapie intensivă, deci momentul întâlnirii cu nou-născutul are loc ceva mai târziu.

Revenind acum la anestezia epidurală și la ce și cât simte pacienta în timpul intervenției. Ei bine, sub analgezie epidurală, pacienta este trează și cooperantă, iar abdomenul inferior, picioarele și tălpile sunt amorțite, așa încât nu simte durere. (1) Resimte însă un ușor disconfort, acea senzație descrisă ca și când „cineva îți umblă în abdomen”. Însă total exclus durere!

Și o lămurire asupra faptului că, deși cezariana este o intervenție care se realizează la nivelul abdomenului, (2) medicul sau asistenta va realiza o manevră în zona genitală având ca scop montarea unei sonde urinare care să mențină vezica goală în timpul intervenției. Având în vedere faptul că după cezariană mobilitatea proaspetei mămici va fi temporar redusă, sonda poate fi menținută 16-24 de ore.

Un alt aspect care le interesează în mod special pe gravide este durerea post-operatorie și gestionarea acesteia. Pentru perioada în care pacienta este internată, acest aspect e controlat de personalul medical prin administrarea de calmante în perfuzie. Ulterior, după externare, mămica se mai poate confrunta cu (3) durere timp de cel puțin două săptămâni, atunci când sunt solicitați mușchii abdominali (când râde, strănută sau tușește). În toate aceste cazuri este de ajutor să țină o pernă presată pe abdomen în timpul acestor acțiuni. În același scop, de diminuare a durerii provocate de contractarea musculaturii, este utilă purtarea bandajelor de compresie.

„După cât timp de la operația cezariană pot face duș?” Este o întrebare pe care întotdeauna o primesc medicii de la pacientele care nasc pentru prima dată prin cezariană. (4) Primul duș poate fi făcut după 24 de ore de la operație, după îndepărtarea pansamentului de pe incizie. Este important ca aceasta să fie păstrată curată, pentru a preveni infectarea. Cu mențiunea că ștergerea se va face prin tamponare, nu prin frecare. Dacă se dorește o baie în cadă, mai este de așteptat, pentru că va fi permisă după 10-14 zile de la operație.

În ceea ce privește cicatricea care rămâne în urma inciziei, aceasta este în mod normal o linie orizontală fină, de cel mult 12 cm. (5) Aspectul ulterior al cicatricei depinde totuși și de modul în care este îngrijită: evitarea contactului prelungit cu apa în primele săptămâni, menținerea igienei pentru a preveni infectarea dar cu evitarea substanțelor iritante (săpun, produse parfumate sau cu alcool, mentă, mentol), evitarea ridicării de greutăți și aplicarea de creme cu efect cicatrizant, ulei de cocos sau unguent cu arnică.

… și 7 lucruri despre nașterea naturală

O gravidă care urmează să nască pe cale naturală trebuie să știe că la primipare (prima naștere) (6) travaliul poate să dureze până la 20 de ore și că se experimentează (7) contracții dese și intense pe măsură ce se apropie momentul expulziei.

Mai trebuie să știe că, pentru confort, (8) are la dispoziție opțiunea anesteziei epidurale.

Marile avantaje ale nașterii pe cale naturală sunt (9) durata mai mică de spitalizare comparativ cu nașterea prin cezariană, (10) riscul mai redus de infecții, (11) instalarea mai rapidă a lactației și (12) recuperarea mai rapidă.

În acest din urmă aspect, lucrurile au de altfel și o logică simplă: organismul își va reveni mai ușor și mai repede după o naștere care s-a produs natural decât după o intervenție chirurgicală care, ca orice intervenție chirurgicală, presupune – pe lângă anestezie – incizie, secționarea peretelui uterului, suturi (a uterului, peretelui abdominal și tegumentului).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult