Criza globală cauzată de pandemie ne afectează tuturor viețile. Deși, până și viața cercetătorilor este dată peste cap de pandemie – fiind nevoiți să se adapteze predării online, dar și gestionării de la distanță a laboratoarelor de cercetare – , aceștia au oferit câteva sugestii pentru a putea să trecem cât mai bine la nivel personal peste criza globală cauzată de pandemie.
Criză globală crește sensibilitatea interacțiunilor sociale
Criza globală cauzată de pandemie ne-a arătat până acum și efecte pozitive, și efecte negative. Dintre cele pozitive se numără, pe lângă faptul că putem sta mai mult cu familia și unii dintre noi pot munci de acasă, și sentimentul că suntem împreună și vedem multe exemple uimitoare de oameni care se sprijină unii pe alții. Dintre cele negative, pe primele locuri este scindarea societății între vei care cor să se vaccineze și cei care resping acest lucru, existând posibilitatea declanșării unui mic război a unei categorii împotriva celorlalți.
Mulți oameni simt ambele impulsuri în același timp. Evident că vor simți frică din cauza incertitudinii, a amenințării prezente și a potențialelor riscuri. Și indiciile sociale din jurul nostru de la acest moment ne pot crește percepția că suntem cu toții în pericol. Mai mult decât atât, se vorbește constant și despre impactul pe termen lung asupra economiei și iată apare rețeta „ideală” pentru ca anxietatea să se generalizeze. În astfel de situații ambigue, oamenii caută indicii sociale unii la ceilalți. Ne spunem cu toții, cel mai adesea: „Ei bine, dacă alți oameni fac asta, poate știu ei ceva mai mult decât mine și poate că așa este mai bine”.
La rândul lor, copiii ajung să integreze multe dintre fricile și anxietățile pe care le audla adulții din jurul lor. Cu alte cuvinte, a vedea ceva înfricoșător la televizor, a auzi ceva înfricoșător la știri sau a-și vedea părinții nervoși sau speriați sunt mecanisme comune de învățare pentru copiii mici. Recomandarea pentru părinți în acest caz este să fie conștienți de informațiile emoționale și de informațiile reale cu privire la noul coronavirus care ajung să fie transmise copiilor, deoarece aceștia sunt predispuși să învețe din orice informație aud în jurul lor.
Responsabilitatea morală poate fi un puternic factor motivator
Dacă viziunea ta asupra lumii este că ți se cere întotdeauna să faci sacrificii și nu obții niciodată nimic din asta, poate că nu vrei să te conformezi regulilor (distanțarea socială, masca, vaccinarea) Pe de altă parte, dacă ai o viziune asupra lumii care îți spune că este important să-i ajuți pe ceilalți, atunci poate că ești fericit să faci aceste sacrificii. Te uiți în jur pentru a vedea ce fac oamenii. Dacă îți iei indiciile de la alți oameni, s-ar putea să fii mai înclinat să acționezi și tu în conformitate cu ei, pentru că îi vezi pe alții procedând într-un anumit mod.
Probabil că îți va fi greu să nu te frustrezi pe tot ce se întâmplă acum, indiferent cât de mult ai vrea. Dar responsabilitatea morală poate fi un puternic motivator. Consecințele potențiale încep să pară reale atunci când începi să iei în considerare persoanele pe care le cunoști și care prezintă un risc crescut de complicații din cauza COVID-19 – oameni precum părinții sau bunicii tăi, acel prieten al cărui soț are o afecțiune cardiacă sau colegul tău cu diabet. Chiar dacă cei care acționează pe baza responsabilității morale putem face doar o diferență de 5%, este, totuși, extrem de important să încercăm.
În crizele globale e importantă transparența liderilor
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ni le spun cercetările în domeniul situațiilor de criză este că liderii noștri ar trebui să fie onești și transparenți. Lipsa de sinceritate este foarte prost văzută și duce la neîncredere. Empatia din partea liderilor noștri, onestitatea liderilor noștri și a fi sincer chiar și într-o situație de incertitudine, a nu promite mai mult decât se poate face – cel mai probabil ne vor ajuta să trecem prin această criză. În schimb, mesajele contradictorii sau lipsa de sinceritate vor exacerba probabil nivelul de suferință. Mai mult, știm că odată ce încrederea este pierdută, este foarte dificil să o recâștigăm.