5 motive pentru a-i spune copilului poveşti

Află de ce este important să îi spui copilului poveşti şi cum îl ajută pe termen lung, atât în dezvoltarea imaginaţiei cât şi pentru rezolvarea unor probleme.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 motive pentru a-i spune copilului poveşti

„Absenţa copilăriei“ este termenul folosit de specialişti pentru a-i descrie pe copiii mai deştepţi, maturi, care au renunţat prea devreme la inocenţa lor. Este un fenomen destul de  neplăcut. Tot mai mulţi copii încep să se comporte ca nişte adulţi de la vârste fragede. Sunt şi ei afectaţi de mersul rapid al lucrurilor în lumea în care trăiesc şi care favorizează maturizarea prematură. Micuţii sunt obligaţi să se confrunte cu o mulţime de probleme pentru a face faţă obstacolelor cotidiene. Din fericire, pot găsi refugiu în poveşti, care dau timpul înapoi, către vremuri mai bune, mai „pure“. Poveştile sunt un ajutor de nădejde în educaţia copiilor. A fost odată ca niciodată…

De ce este bine să citeşti poveşti

1. Le stimulează imaginaţia

Cum să citim o poveste… pentru a inventa alte o sută? Valoarea unei poveşti se bazează chiar pe acest fapt: pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic, şi în acelaşi timp credibil întâmplările, cu o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul şi raţionalul cu iraţionalul. Astfel, o lume infinită se deschide în faţa lui, un univers de noi cunoştinţe, întâmplări, dar şi sentimente pe care micuţul le are faţă de această lume a poveştilor.

2. Îi învaţă diferenţa între bine şi rău

Lupta prinţului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregăteşte pe copil să facă faţă momentelor viitoare, când nu va mai avea protecţia părinţilor. De asemenea, sunt o lecţie de morală. În finalul poveştii răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele şi tot ce este corect se asociază cu succesul şi cu dreptatea.

3. Le transmit un mesaj de cooperare

În cele mai multe poveşti există un personaj care colaborează cu eroul sau cu eroina. Protagoniştii nu-şi pot atinge ţelul singuri, fără sfatul cuiva, oricât de deştepţi, bogaţi sau puternici ar fi. Prin intermediul poveştilor copiii învaţă de mici cât de important este să lucrezi în echipă şi să accepţi ajutorul celorlalţi.

4. Poveştile dau speranţă

Vorbeşte cu copilul tău despre problemele cu care se confruntă (teama, lipsa de afecţiune, sentimentul de abandon, moartea, singurătatea). Spune-i că numai dacă le depăşeşte va putea să fie învingător. Poate să mute munţii sau să treacă printr-o pădure întunecată (simbol al încercărilor cotidiene, dar şi al dificultăţii de a se despărţi de familie) pentru a se întrece cu tot felul de monştri (care dau viaţă necunoscutului); poate să păcălească vrăjitoarele rele (care sunt obstacolele neprevăzute), să o învingă pe mama vitregă (care reprezintă partea întunecată a fiecăruia dintre noi)  şi să înfrunte creaturile diabolice (care adună toate defectele copilăriei).

5. Deschid o poartă către o lume nouă, plină de magie

Animalele, plantele, chiar şi obiectele au viaţă si putere de decizie. Trăiesc după aceleaşi valori ca şi oamenii, dar şi după toate regulile în care copilul are nevoie să creadă la o vârstă atât de fragedă.

Cum să alegi povestea potrivită

Există multe tipuri de basme. Învaţă în ce situaţii trebuie să le citeşti pe fiecare dintre ele:

  • Alege o poveste tradiţională, nu numai pentru că împărtăşeşte din înţelepciunea populara, dar şi pentru că îi va fi folositoare la şcoală, unde va intra în contact cu texte literare scrise în acelaşi stil.
  • Selectează-le pe acelea care reflectă cultura ţării în care îl creşti. Cele care fac referinţe la alte culturi ar putea să nu fie suficient de clare pentru micuţul tău.
  • Evită poveştile „educative“, care vorbesc despre pedepse. Acestea constituie un mesaj eronat la o astfel de vârstă.
  • Nu le citi basme care nu au final fericit. Acesta este obligatoriu în universul micuţului tău.
  • Nu ezita să-i citeşti poveşti cu vrăjitoare şi dragoni. Acest tip de personaje îl va ajuta să-şi corecteze defectele, cu condiţia ca, desigur, în final binele să învingă

Foto: 123rf.com

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News