5 obiceiuri de sănătoase pe care părinţii trebuie să le înveţe de la copii

Părinţii au obligaţia, motivaţia dar şi inspiraţia de a trăi sănătos datorită copiilor lor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 obiceiuri de sănătoase pe care părinţii trebuie să le înveţe de la copii

Trăim cu impresia că doar noi învăţăm şi influenţăm copiii. Ceea ce este adevărat până la un punct. Dar şi de la copii adulţii pot învăţa obiceiuri de viaţă noi, schimba comportamente dăunătoare, adopta o dietă mai sănătoasă, pot face mai multă mişcare şi chiar îşi pot salva pielea la propriu căci nu poţi face băi de soare cu un copil după tine.

Un copil schimbă viaţa. Total. Auzim această frază foarte des, mai ales la tinerii părinţi care abia reuşesc să se dezmeticească şi să înţeleagă cum pot face faţă mai bine provocărilor vieţii noi. Să comunici, să îngrijeşti şi să ocroteşti o fiinţă atât de fragilă, care nu vorbeşte, nu se merge, nu se poate hrăni, nu cunoaşte pericolele, nici măcar nu se poate întoarce singur de pe o parte pe alta e o mare provocare. Secundă de secundă, minut de minut, oră de oră, zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an copilul se dezvoltă alături de părinte şi părintele se desăvârşeşte ca persoană.

Părintele îl ghidează pe copil în drumul lui permanent. De la tipul de alimentaţie, la mers, comportament, igienă, curăţenie, joacă, independenţă, vorbire, comportament, educaţie, socializare, relaţii, apetit pentru muncă, abilităţi pentru treburi gospodăreşti, hobby-uri, carieră, curiozitate etc, etc. Amprenta părinţilor asupra copiilor este foarte mare.

Însă în natură există mereu un echilibru. Nu poţi să dai fără să şi primeşti. Având copii, părinţii devin mai responsabili, sunt mai atenţi la sănătatea lor şi reduc pe cât posibil numărul situaţiilor riscante la care se supun. Iată însă şi câteva obiceiuri de viaţă sănătoasă pe care părinţii le învaţă de la copii.

Obiceiuri bune de la copii – momentul ideal să te apuci de gătit 

Dacă până să apară copilul, gătitul nu era o prioritate ci cariera, după ce mica fiinţă face 6 luni şi începe oficial diversificarea alimentaţiei, părinţii fac uşor, uşor primii paşi către cariera de bucătar. Ceea ce este minunat chiar şi pentru începători este că la început copilul mănâncă legume şi fructe, proaspete şi fierte, supă, piure, iaurt. Deci un ABC al cărţilor de bucate se cere pentru un bebeluş la început de drum şi nu diplome de şef de restaurant.
Unii părinţi vor spune că nu au timp, că există mâncare pentru bebeluşi sterilizată şi echilibrată din punct de vedere nutriţional. Există, însă pe termen lung, copilul are nevoie de mâncare proaspătă. Şi nimic nu îi va alina mai bine foamea şi îl va face să crească sănătos decât mâncarea pregătită cu dragoste acasă. Şi vă va răsplăti din plin cu sunete de genul ”mmmmmm” în primii ani de viaţă. Aşa şi părinţii sunt ”obligaţi” să consume hrană proaspăt gătită. Gătitul nu doar ajută la păstrarea sănătăţii şi a siluetei, dar este şi un excelent mijloc pentru a scăpa de stres şi a fi creativ. În plus, modul de alimentaţie cel mai economic din punct de vedere financiar.

Obiceiuri bune de la copii – mai puţină sare în alimentaţie

Un alt aspect care poate fi îmbunătăţit. Mâncarea lor este mai sănătoasă decât mâncarea noastră. Fără sare sau foarte, foarte puţină, fără prăjeli, fără rântaşuri, legume, fructe, carne, lactate, ouă din surse cât mai ecologice. Noi adulţii, ne-am obişnuit cu acţiuni şi gusturi intense. Punem sare, piper, zahăr şi multe alte condimente în mâncarea şi băuturile de zi cu zi, camuflând de fapt gustul real, autentic. De asemenea, unii fumători cu ştate vechi spun că din cauza tutunului simţul gustului se mai atenuează în timp şi simt nevoia să mărească adaosul de sare în mâncare. Prea multă sare duce la riscul de creştere a tensiunii arteriale. Să ne inspirăm de la cei mici, deci. O mâncare gătită pentru copil nu are sare sau maximum un vârf de cuţit de sare. La început poate părea ciudată mâncarea nesărată pentru adulţi. Dar cei care gătesc şi pentru ei acelaşi fel de mâncare ca şi pentru micuţ (dacă copilul nu prezintă intoleranţe sau alergiii, după vârsta de 1 an face deja cunoştinţă cu toate legumele şi fructele) după o perioadă se obişnuiesc să adauge foarte puţine condimente în bolul lor.

Obiceiuri bune de la copii – fără ţigări şi fără alcool 

Cel puţin în prezenţa copiilor aceste obiceiuri trebuie anihilate. Fumul de ţigară poate afecta sănătatea nou născutului şi a copilului mic. La fel şi alcoolul. Cei mici învaţă totul prin imitare. Dacă adultul bea ceva, el vrea să facă la fel. Nu îl vei convinge uşor că paharul cu alcool nu este pentru el. Curiozitatea va creşte. La fel şi în cazul ţigărilor. Şi iată un motiv extrem de puternic pentru a renunţa la alcool şi ţigări sau măcar pentru a reduce cantităţile. În plus, copiii oferă motivaţia unei vieţi îndelungate şi a unei sănătăţi stabile.

Obiceiuri bune de la copii – mai multă mişcare în aer liber

Vrei nu vrei, copilul trebuie plimbat zi de zi. Vremea rea nu e o scuză dacă are haine şi echipamente potrivite. Este o bună şansă şi pentru adulţi să se oprească din alergatul cotidian şi să se bucure de o frunză căzută, o pisică de pe stradă şi o baltă în care copilul se distrează. Mersul pe jos este obligatoriu pentru a menţine sănătatea la cote maxime. De asemenea, copiilor le place mult să se joace cu mingea. O ocazie bună chiar şi pentru mamele pe tocuri să îşi tonifieze musculatura. Asta ca să nu mai vorbim despre tonele de jucării care trebuie strânse de câteva ori pe zi, alergatul după copiii foarte mici care nu conştientizează pericolele.

Obiceiuri bune de la copii – fără băi de soare la ore nepotrivite

Dacă atunci când vine despre propria persoană adulţii mai sar calul şi stau la plajă şi între orele 11.00 şi 17.00 în toiul verii când indicele UV este foarte ridicat, cei care au copiii chiar nu îşi permit asemenea risc. Medicii dermatologi recomandă ca până la 2 ani copiii să nu stea deloc dezbrăcaţi la plajă, în orele permise până în ora 10.00 şi după ora 18.00 să poarte cremă de protecţie solară cu factor UVA UBV maxim şi haine lejere din bumbac, in, cânepă ori special anti-UV şi pălărie. Cremă de protecţie solară trebuie să poarte în toate zilele anului cu soare puternic. Aşadar, părinţii respectă şi ei programul copiilor şi se expun cât mai puţin la soare. Ştim mai sunt ”curajoşi” pe plajă însă nu îşi închipuie probabil că bebeluşul ar putea face insolaţie sau chiar arsuri ale pielii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Hidratarea la copii: reguli pe vârste
Hidratarea la copii: reguli pe vârste