Obiceiurile dentare sănătoase încep la o vârstă fragedă, însă mulţi părinţi nu acorda suficientă atenţie sănătăţii dinţilor copiilor lor, declară experţii.
Dr. Gretchen Henson, medic stomatolog la Centrul Medical Interfaith din New York City a declarat într-un comunicat de presă al centrului că “Părinţii care nu îndrăznesc să îşi lase copii să facă baie singuri, oferă acestora responsabilitate totală în ceea ce priveşte spălatul pe dinţi.”
„Dezinformarea abundă, iar obişnuinţa copiilor de a lua gustări pe tot parcursul zilei, ce poate duce la probleme dentale grave, este din ce în ce mai răspândită” a adăugat dr. Henson, directorul programului de educaţie avansată în stomatologia pediatrică din cadrul Centrului Medical Interfaith.
De asemenea, aceasta a declarat că prevenirea degradării dinţilor, precum şi alte probleme dentare pot apărea chiar şi la copii în vârstă de şase luni.
Doctorul Jessica Marn, asistenta directorului de program, a subliniat că “ Mulţi oameni sunt surprinşi de faptul că încurajăm vizitele medicale chiar şi în cazul copiilor cărora nu le au apărut încă dinţii, însă aceste vizite sunt în proporţie de 90% despre educaţie şi dietă”.
Atât doctorul Marn cât şi doctorul Henson au oferit următoarele sfaturi părinţilor:
• Curăţaţi gingiile sugarilor cu o bucată moale de material după ce îi hrăniţi şi nu îi lăsaţi să doarmă cu sticlele de lapte sau de suc. De asemenea, nu înmuiaţi o suzetă în miere sau în alt tip de îndulcitor.
• Bacteriile cariilor dentare sunt extrem de contagioase şi uşor de transferat pe obiecte precum linguri sau suzete. Nu lăsaţi bunicii sau dădacele să împartă ustensilele pentru mâncat cu sugarii, şi nu îi lăsaţi să pupe copii pe gură, tocmai din această cauză. Nu lingeţi niciodată suzeta pentru a o curăţa.
• Nu lăsaţi copii să ia gustări toată ziua, deoarece chiar şi cele mai sănătoase gustări pot lăsa reziduuri ce hrănesc bacteria cariilor dentare. Dacă le oferiţi copiilor gustări, acestea ar trebui să constate în fructe proaspete sau mâncăruri întregi, în schimbul mâncărurilor lipicioase şi ambalate precum ursuleţii gumaţi, pacheţelele de fructe şi fructele uscate.
• Sucul de fructe chiar dacă este organic, este la fel de dăunător dinţilor ca şi sucul obişnuit, datorită conţinutului ridicat de zahăr. În locul acestuia, oferiţi copiilor dumneavoastră apă.
• Periaţi dinţii copiilor dumneavostră de cel puţin două ori pe zi, folosind o pastă de dinţi cu un conţinut mare de fluor, punând pe periuţă o cantitate asemănătoare bobului de orez.
Vârsta de la care copii pot începe să îşi perieze singuri dinţii variază de la individ la individ. Un copil ce îşi poate lega singur şireturile şi îşi poate face o coadă, poate avea dexteritatea necesară pentru a şi peria singur dinţii. Aceştia trebuie să înceapă să folosească aţa dentară, în momentul în care au doi dinţi ce se ating.
Redactat de Luca Raluca Maria.