Pentru multe persoane, vara este anotimpul vacanțelor și al călătoriilor, acea perioadă din an în care, în sfârșit, se pot relaxa. Pentru cuplurile care doresc să conceapă – natural sau prin fertilizare in vitro din cauza problemelor cu fertilitatea – ar putea fi chiar perioada ideală pentru a încerca să devină părinți.
Iată câteva sfaturi oferite de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, pentru a scăpa de orice urmă de stres și pentru a-ți spori fertilitatea care, se știe, poate fi afectată de prezența acestuia.
Pentru că ai soare din belșug, profită de el! Stai la soare pentru că el generează vitamina D, o vitamină crucială pentru sănătatea reproducerii.
Un deficit de vitamina D poate reduce nivelul hormonilor, ovulația și producția de spermă. Deși vitamina D poate fi găsită în alimente, principalul mod în care obținem această vitamină importantă este lumina soarelui.
Un nivel adecvat de vitamina D la femei susține producerea unei cantități mai mari de progesteron și estrogen. Acest lucru este benefic atât în reglarea ciclului menstrual, pentru îmbunătățirea ovulației, dar și a ratelor de implantare în FIV.
Vitamina D joacă un rol important și pentru fertilitatea masculină. S-ar putea să te surprindă, dar vitamina D are efect asupra testosteronului, care afectează libidoul unui bărbat. În plus, vitamina D ajută la formarea spermei. S-a constatat că spermatozoizii sunt de până la două ori mai activi în lunile de vară, spune dr. Vythoulkas.
Este suficientă o expunere zilnică de 10-15 minute pentru a obține destulă vitamina D. Desigur, te poți expune și mai mult de 15 minute pe zi (însă dimineața până la ora 10 și după-amiaza după ora 17), dar va trebui să ai grijă să-ți protejezi pielea cu produse de protecție solară. Și nu de orice fel, ci dintre cele organice, care nu conțin toxine.
Evită spray-urile de protecție solară care conțin oxid de zinc și dioxid de titan, pentru că poți inhala aceste substanțe în timpul aplicării.
În schimb poți folosi cremele care le conțin, deoarece ele nu penetrează pielea. De asemenea, evită folosirea cremelor și a loțiunilor de protecție solară care conțin oxibenzonă, deoarece această substanță este suspectată că ar provoca dereglări hormonale.
Dacă nici în condițiile expunerii la soare nivelul de vitamina D în organism nu este mulțumitor, medicul ar putea lua în considerare suplimentarea ei.
Este foarte important să îți menții un nivel optim de hidratare a organismului, indiferent de anotimp, și cu atât mai mult vara, când temperaturile sunt foarte ridicate.
Consumă multe lichide, în special și de preferat apă. Dar dacă încerci să concepi, pentru siguranța ta este bine să eviți sticlele de apă fabricate din material plastic, știut fiind că acesta conține bisfenol (BPA), care este toxic, avertizează medicul.
Vara este momentul optim pentru o alimentație sănătoasă. Cu atât mai mult cu cât ai la dispoziție o foarte mare varietate de verdețuri, legume și fructe de sezon.
Ideal este să cumperi de la micii cultivatori, din piețe, pentru că au mai multe șanse să fie „curate”, fără pesticide. Pesticidele sunt dăunătoare fertilității atât pentru bărbați, cât și pentru femei, afirmă dr. Andreas Vythoulkas.
Ce moment ar putea fi mai bun decât vara pentru a profita de plimbările în aer liber și de înot… Mai ales înot, care antrenează toți mușchii importanți din corp, nu pune presiune pe articulații și nu provoacă transpirație.
Fără laptop, fără tabletă, fără telefon. Deconectează-te de la orice dispozitiv și pur și simplu relaxează-te.
Mergi în drumeții, citește, stai lângă un foc de tabără. Reconectează-te cu natura. Mergi desculță prin iarbă sau pe pământ câte 30 de minute în fiecare zi. Iar dacă ești la mare, experimentează plăcuta senzație a cufundării picioarelor în nisip.
Sănătatea ta are de câștigat – în plan fizic, dar și emoțional – de pe urma acestor sesiuni de reconectare cu natura.