Adolescentă? Cum să te protejezi de sarcinile nedorite

Adolescenții trebuie să fie informați despre ce presupune contracepția dar și metodele de protecție împotriva bolile cu transmitere sexuală.
  • Publicat:
Adolescentă? Cum să te protejezi de sarcinile nedorite
Cum se pot proteja adolescentele de sarcina, foto: Shutterstock

La fel cu educația începe din familie, la fel și bazele educației sexuale ar trebui să se pună tot acasă. Iar părinții să vorbească deschis cu copiii mai ales aflați la vârsta adolescenței despre schimbările corpului lor dar și despre începerea vieții sexuale. Însă în România trăim un paradox – în foarte multe familii subiectul viață sexuală este unul tabu, dar în țara noastră se înregistrează numărul cel mai mare de mame minore. Medicul ginecolog Ioan Boleac explică cum se pot evita sarcinele nedorite la adolescente.

CSÎD: În România, mulți părinți aleg să nu vorbească deschis despre momentul începerii vieții sexuale cu copiii lor chiar dacă sunt adolescenți. Ce spun însă statisticile?

Dr. Ioan Boleac: Unele statistici arată că vârsta medie la care adolescentele și adolescenți români își încep viața sexuală este sub 16 ani.

Siguranța împotriva sarcinilor nedorite, protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală –  aspecte importante pentru adolescenți

CSÎD: Se vorbește mai mult în unele familii despre ”pierderea demnității” atunci când vine momentul începerii vieții sexuale decât despre aspectele ce țin de sănătate.

Dr. Ioan Boleac: Siguranța copilului este un aspect foarte important. Cele mai importante aspecte asupra cărora ar trebui să se informeze temeinic sunt protecția față de obținerea unei sarcini nedorite și protecția față de bolile cu transmitere sexuală.

Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție pentru adolescente?

CSÎD: Care sunt principalele metode de contracepție ce pot ajuta o adolescentă să nu rămână însărcinată?

Dr. Ioan Boleac: În general, statisticile arată ca fiind cele mai eficiente metode de contracepție se numără implantul hormonal, injecția contraceptivă, dispozitivul intrauterin (adică steriletul), fie că este vorba de cel clasic, cu cupru, sau de cel cu eliberare de hormoni, și metodele de sterilizare chirurgicală feminină sau masculină. Dacă vorbim despre adolescente, printre cele mai bune metode contraceptive se numără contraceptivele orale combinate. Pe lângă o eficiență bună din punct de vedere contraceptiv, pilulele asigură și un ciclu menstrual regulat. În cazul în care fumează se poate apela la pilulele contraceptive cu progesteron. Prezervativul protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Alte variante ar mai fi inelul vaginal, implantul hormonal sau injecția contraceptivă.

Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog

Dr Ioan Boleac

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult