Adolescentă însărcinată? Cum să se comporte părinții?

Psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu vorbește despre tipul de comportament recomandat părinților ai căror fiică adolescentă rămâne însărcinată într-un moment nedorit.
  • Publicat:
Adolescentă însărcinată? Cum să se comporte părinții?
foto: Shutterstock

În toate familiile din lume, părinții de fete dar și de băieți ajunși la vârsta adolescenței ar trebui să discute deschis despre viața sexuală, contracepție. Și despre ce înseamnă sarcină, sarcină nedorită, naștere, responsabilitatea unei noi vieți, relații, familie la vârste tinere. În foarte familii din țara noastră acestea subiectul vieții sexuale înainte de căsătorie este încă unul tabu. Maximum sau minimum părinții români amenință fetele ”să nu te mai întorci acasă dacă vii cu burta la gură”, ”te dezmoștenesc, dacă vii gravidă”, ”ne faci de râs în tot satul” etc.

Însă, adolescentele rămân însărcinate. Și ele, dar și părinții se sperie. Și de cele mai multe ori, reacțiile nu sunt sănătoase și nu aduc soluții cu adevărat bine digerate și înțelese de către toți cei implicați. Despre gestionarea unor astfel de crize, am stat de vorbă cu psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

CSÎD: Cum să gestioneze cât mai eficient și non-traumatizant situația părintii ai căror fată a rămas însărcinată neplanificat în adolescență?

Camelia Anca Baciu: Să nu o certe, să nu o judece, să nu o amenințe. Să meargă împreună la medicul ginecolog ca să evalueze corect și concret starea de sănătate și stadiul sarcinii.

CSÎD: Ce atitudine să aibă părinții, clar și ei speriați de schimbarea de situație? 

Camelia Anca Baciu: Ambii părinți trebuie să creeze o atmosferă protectoare, de căldură și siguranță. Pentru ca să poată avea loc un consiliu de familie în care să stabilească ce va urma în continuare.

Părinții trebuie să fie la propriu alături de fiica lor chiar dacă nu este un moment potrivit pentru o sarcină

CSÎD: Ce ar fi ideal să simtă o adolescentă aflată în această situație?

Camelia Anca Baciu: Fiica trebuie să simtă suportul si iubirea parentală și a persoanelor semnificative din viața ei. „Cum mi-ar plăcea să se comporte cu mine cei din jur dacă aș fi în situația asta?” , e întrebarea pe care trebuie să o aibă în vedere părinții. E de dorit să se apeleze la psihoterapia individuală, de familie, de cuplu.

Camelia Anca Baciu
Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult