Studiile arată că în cazul ADHD rolul genetic este unul important. Deși această afecțiune este mai mult asociată cu copiii, și adulții pot suferi de ADHD dar nu sunt diagnosticați. Dr. Mihai Zamfir, medic specialist Psihiatrie vorbește despre riscul ca și unul dintre părinții unui copil cu ADHD să aibă această afecțiune, specialitățile medicale la care se tratează și despre tratament.
CSÎD: Dacă avem un copil diagnosticat cu ADHD, ce probabilitate există ca și unul dintre părinți să sufere de această tulburare?
Dr. Mihai Zamfir: Mecanismele de producere a ADHD sunt multiple, dar factorii genetici joacă un rol important. ADHD are o prevalență crescută la rudele de gradul I ale pacienților cu ADHD. În aproape 50% dintre familiile cu cel puțin un copil cu ADHD, cel puțin un părinte este de asemenea afectat de ADHD. De aceea este importantă evaluarea rudelor de gradul I ale copiilor cu ADHD.
CSÎD: Dacă suspectăm simptome de ADHD, cui trebuie să ne adresăm mai întâi? Medicului psihiatru sau psihologului? Ce rol are fiecare?
Dr. Mihai Zamfir: Diagnosticul de ADHD la adult se stabilește în urma unei evaluări în echipă: medic psihiatru și psiholog clinician. Psihiatrul stabilește diagnosticul de ADHD, care este un diagnostic medical. Psihologul clinician face evaluarea psihologică, evaluare care include mai multe teste, chestionare și interviuri validate pentru diagnosticul ADHD dar și al altor tulburări, în funcție de suspiciunile de diagnostic ridicate de medicul psihiatru. Este de preferat ca evaluarea să fie făcută de medici psihiatri și psihologi cu experiență în diagnosticul ADHD la adult, pentru că sunt necesare metode specifice de evaluare pentru ADHD, care nu se folosesc în mod curent în practică.
CSÎD: Ce se întâmplă după diagnostic? Există situații în care nu este nevoie ca pacientul să apeleze la medicamentație?
Dr. Mihai Zamfir: După stabilirea diagnosticului, se discută împreună cu pacientul schema de tratament, care vizează atât tratamentul ADHD cât și al eventualelor comorbidități asociate. Pentru pacienții adulți cu ADHD, tratamentul de bază este cel medicamentos. Comparativ cu intervențiile psihologice, tratamentul medicamentos are are cea mai mare eficiență în reducerea simptomelor de inatenție și hiperactivitate/impulsivitate. De altfel, medicația pentru ADHD este considerată una dintre cele mai eficiente medicații din psihiatrie. Intervențiile psihologice au rolul de a completa tratamentul medicamentos și de a sprijini formarea de comportamente adaptative la pacienții cu ADHD. În forme ușoare de ADHD se poate apela doar la intervenții psihologice, fără tratament, dar astfel de situații sunt excepții.