Foarte comune în zilele noastre, implantele mamare au început să reprezinte o teamă în rândul femeilor tinere care îşi doresc această intervenţie, însă nu au copii sau şi-au propus să rămână însărcinate.
Odată cu recurgerea la operaţia de mărire a sânilor apar o mulţime de griji referitoare la implantele mamare şi alăptare.
Chirurgul estetician Silvia Stănculescu îţi spune dacă alăptarea poate să fie afectată sau nu de mărirea sânilor cu silicon.
Sânul este format din trei straturi: piele, glandă mamară cu ţesut adipos şi muşchi pectoral. În cazul femeilor care nu au alăptat, implantul se introduce sub muşchiul pectoral, astfel încât implantul mamar nu afectează scurgerea laptelui matern.
Practic, în funcţie de modul în care sunt amplasate implanturile depinde şi capacitatea de a alăpta.
„Implantul mamar nu împiedică hrănirea la sân a bebeluşului, întrucât incizia se realizează sub sân sau în zona axială (partea laterală a sânului) şi astfel există o probabilitate redusă de deteriorare a legăturilor nervoase din interiorul lui, care influenţează producţia de lapte atunci când este stimulat. Aşadar, glanda mamară rămâne intactă în urma introducerii implantului, cu conditia ca procedura să fie realizată corect”, susţine chirurgul estetician Silvia Stănculescu, medic în cadrul clinicii Metamorphosis Center.
Dacă în timpul intervenţiei nervii din jurul areolei sunt afectaţi, pot apărea probleme la alăptare, deoarece dacă acestia nu sunt intacţi creierul nu primeşte mesajul de eliberare a oxitocinei şi prolactinei, hormonii responsabili cu producerea laptelui.
O operaţie incorectă poate deteriora canalele galactofore, care transportă laptele. De asemenea, dacă implantul este voluminos, acesta poate reduce cantitatea de lapte eliberată, deoarece este împins în ţesutul mamar.
Expertii in chirurgie estetica garanteaza faptul ca nu exista niciun risc pentru bebelus daca alaptati avand proteze.
“Implantul nu se poate sparge în timpul alaptarii. Daca sânii suferă o traumă în perioada în care alaptaţi şi se sparge o proteză, acest lucru nu afectează în niciun fel sănătatea bebeluşului deoarece protezele conţin gel autocoeziv, care nu se împrăştie”, conchide chirurgul estetician Silvia Stănculescu.