Alimentele perisabile si diareea acuta, pericolul verii pentru copii

Alimentele de origine animala, extrem de perisabile, pot produce una dintre cele mai periculoase afectiuni in cazul copiilor mici: diareea acuta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentele perisabile si diareea acuta, pericolul verii pentru copii
diareea acuta la copii

Alimentele de origine animala, extrem de perisabile, pot produce
una dintre cele mai periculoase afectiuni in cazul copiilor mici:
diareea acuta. Este boala care face 3,5 milioane de victime anual,
in intreaga lume, in randul copiilor sub 5
ani.

Copilul mic se poate infecta usor pe cale digestiva pentru ca
obisnuieste sa duca orice obiect la gura, dar si pentru ca sistemul
sau imunitar e imatur. Mai mult, ingerarea unor alimente expuse
caldurii poate conduce rapid la boala diareica acuta. Cum preveniti
aceasta afectiune? In primul rand, manutele copilului trebuie
tinute pe cat posibil tot timpul curate.

Daca mergeti la mare, aveti mare grija sa nu inghita nisip
sau apa
si nici sa nu imprumute jucarii de la alti copii
pe care ulterior sa le bage in gura. In ceea ce priveste hrana,
sunt cateva reguli esentiale. Spre exemplu, daca ii gatiti
ciorbe sau supe care contin carne, acestea se consuma de catre
copilul mic doar in ziua in care sunt preparate.

A doua zi nu mai sunt recomandate, chiar daca le tineti la rece. In
frigider, carnea si toate preparatele care contin carne nu se lasa
in recipiente de plastic inchise sau acoperite in folie de plastic
pentru ca poate aparea riscul infectarii cu
salmonela
. Nici fructele nu se tin in folie de plastic sau
in recipiente din plastic.

Salmonela poate invada caile limfatice si vasele sanguine si astfel
poate aparea atrofierea mucoasei intestinale, ceea ce conduce la
diaree apoasa, uneori cu sange si mucus. In perioada verii,
e preferabil sa oferiti celor mici lapte
UHT
deschis doar atunci cand e servita masa.
UHT e cea
mai sigura metoda de conservare a laptelui.

Pestele este un alt aliment periculos. Alegeti
doar peste proaspat – care are branhiile rosii si ochii lim­pezi,
fara straturi albe. Acesta trebuie preparat termic un timp mai
indelungat si con­sumat imediat.



Daca faceti drumuri lungi,
nu va luati in portbagaj alimente perisabile. Conduita corecta este
sa cumparati hrana proaspat preparata din locurile unde ajungeti,
in special carne la gratar si salate. Nu dati copilului mic
ciorbite de la restaurant,
pentru ca acestea sunt tinu­te
mult timp la frigi­der.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei
Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Vaccineaza-l si pentru
rotavirus!


Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”