Alimentul pe care să-l dai de mic copilului să nu facă alergii

Hrănirea copiilor mici cu unt de arahide poate fi eficientă în prevenirea alergiilor la arahide la vârsta adultă, spune un nou studiu.
  • Publicat:
Alimentul pe care să-l dai de mic copilului să nu facă alergii
Alimentul pe care să-l dai de mic copilului să nu facă alergii

Hrănirea copiilor mici cu unt de arahide poate fi eficientă în prevenirea alergiilor la arahide la vârsta adultă, spune un nou studiu.

„Hrănirea copiilor cu produse din arahide în mod regulat, de la naștere până la vârsta de 5 ani, a redus rata alergiilor la arahide în adolescență cu 71%”, a declarat Institutul Național de Sănătate (NIH) într-un comunicat despre cercetarea publicată marți, 28 mai, în New England Journal of Medicine.

Conform NIH, includerea arahidelor devreme în dietă a prevenit eficient alergiile mai târziu, chiar dacă cei mici au ajuns să evite produsele din arahide ulterior.

Și pentru copiii care nu au fost hrăniți cu arahide, „alergia la arahide a rămas semnificativ prevalentă la participanții din grupul original de evitare a arahidelor decât în grupul original de consum de arahide,” a raportat NIH.

Studiul, co-finanțat de Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID) al NIH, a oferit „dovezi concludente că atingerea prevenției pe termen lung a alergiei la arahide este posibilă prin consumul timpuriu de alergeni.”

Aceasta este o mare diferență față de recomandarea din 2000 a Academiei Americane de Pediatrie, care sugera ca „sugarii cu risc ridicat să evite arahidele” până la vârsta de 3 ani. Totuși, acest sfat a fost ulterior retras în 2008.

Noile descoperiri vin în contextul în care incidentele de alergii la arahide continuă să crească în SUA. Un studiu din 2017 a constatat că alergiile la arahide în copilărie au crescut cu 21% din 2010 — și că aproape 2,5% dintre copiii din SUA ar putea avea o alergie la arahide, conform datelor de la Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie.

Conform Mayo Clinic, problema cu alergiile la arahide este că nu declanșează doar o erupție cutanată sau disconfort. Arahidele pot provoca o reacție care pune viața în pericol numită anafilaxie, care duce la constrângerea căilor respiratorii și umflarea gâtului.

Reacția poate fi fatală și necesită tratament cu o injecție de epinefrină și intervenție medicală imediată.

Alimentele etichetate greșit pot duce adesea la ingestia accidentală de arahide și moarte, așa cum a fost cazul Órlei Baxendale, o tânără de 25 de ani din Ohio care a murit după ce a mâncat prăjituri în care nu a realizat că acestea conțin nuci.

Și în februarie, un adolescent din Texas cu o alergie la nuci a raportat că unii dintre colegii săi din echipa de fotbal puneau nuci în dulapul său ca formă de hărțuire.

Alergiile sunt atât de severe încât mai multe școli au fie o politică fără nuci, fie mențin mese fără nuci în cantină pentru a evita contaminarea încrucișată.

Înainte de a introduce orice aliment în dieta copilului tău, stai de vorbă cu medicul!!

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian