Pe langa seria de investigatii standard pe care trebuie sa le faca o femeie in momentul in care este insarcinata, mai exista una la fel de importanta pentru observarea evolutiei sarcinii. In cadrul acesteia intra si amniocenteza – test prenatal, care ofera informatii despre sanatatea si dezvoltarea bebelusului.
Amniocenteza consta in prelevarea de lichid amniotic – lichidul care inconjoara fatul in uter. Aceasta investigatie poate depista anomalii cromozomiale (sindromul Down, trisomia 18, trisomia 13 etc.), boli genetice (fibroza chistica, maladia celulelor secera si boala Tay-Sachs), precum si anomaliile de tub neural, cum ar fi spina bifida sau anencefalia.
De ce ar trebui sa fim interesati de amniocenteza? „In primul rand, este un test care ii ofera medicului informatii despre sanatatea si modul in care se dezvolta bebelusul. In urma acestui test, aflam in proportie de 99% daca bebelusul are o boala genetica sau o anomalie cromozomiala grava”, ne-a explicat Dr. Silviu Predoi, Clinica de Medicina Materno-Fetala Promed System.
Vezi aici ce alte teste genetice ar trebui sa faci daca esti insarcinata!
Amniocenteza este o investigatie care trebuie facuta, preferabil, intre saptamanile 15 si 24 ale sarcinii. „Pacientele care isi fac amniocenteze sunt constiente de faptul ca acest test ofera foarte multe informatii despre copilul lor. Pe langa ecografiile 2D, 3D si chiar 4D, foarte multe viitoare mamici vor sa faca acest test pentru a asigura sanatatea bebelusului lor”, mai spune Dr. Silviu Predoi.