Analize pentru copii și recomandări pentru a preveni bolile de colectivitate

  • Publicat:
Analize pentru copii și recomandări pentru a preveni bolile de colectivitate
Sursa foto: Shutterstock

Odată cu începerea noului an școlar, mulți părinți se întreabă ce analize pentru copii trebuie „bifate”, astfel încât micuții să poată merge la școală în deplină siguranță și fără teama că ar putea răspândi boli în colectivitate.

Chiar dacă avizul epidemiologic la început de an școlar nu mai este obligatoriu, Dr. Cristina Chiriac, medic specialist Pediatrie, medic primar Neonatologie, recomandă să luăm totuși în calcul efectuarea anumitor analize înainte de intrarea în colectivitate.

De asemenea, detaliază ce alte investigații sunt recomandate anual pentru monitorizarea stării de sănătate a micuților și de ce este necesar ca aceste analize pentru copii să se coreleze cu vizita la medicul pediatru. Spre final, medicul oferă un set de recomandări pentru prevenirea bolilor de colectivitate.

Educația pornește în primul rând de acasă

CSÎD: La ce să fim atenți, ca părinți, la început de an școlar?

Dr. Cristina Chiriac: Începutul de an școlar este întotdeauna emoționant indiferent de vârsta copilului. În contextul actual însă, revenirea în colectivitate trebuie gestionată cu grijă atât de părinți, cât și de copii.

Schimbările pot fi introduse treptat, cum ar fi programul de somn. Pentru a nu schimba radical programul se poate modifica treptat rutina de somn. Alimentația echilibrată va contribui întotdeauna la un sistem imunitar crescut, iar organizarea îl va ajuta să nu se simtă copleșit de schimbările care vor urma.

Un alt detaliu pe care părinții ar trebui să îl aibă în vedere sunt discuțiile cu copiii. Educația pornește în primul rând de acasă și de la ce observă cel mic în mediul familial. Astfel, este important să știe că întotdeauna trebuie să se spele pe mâni și mai ales de ce este important să facă acest lucru, să păstreze distanța pentru a nu se îmbolnăvi, în cazul în care un coleg al lui este răcit.

O altă discuție sensibilă ar consta în distanțarea fizică pe care suntem nevoiți să o respectăm în pandemie. Micuțul trebuie să cunoască faptul că acești microbi și aceste virusuri cu care poate intra în contact îl pot afecta pe el, dar și pe familia lui.

Este important ca părinții să acorde timp copiilor, să discute și să le afle nevoile. Să îi încurajeze să discute respectuos despre orice lucru care îi nemulțumește. Astfel sănătatea lor psihică nu va avea de suferit.

Analize pentru copii recomandate înainte de intrarea în colectivitate

CSÎD: Care este necesarul de analize pentru copii înainte de intrarea în colectivitate, chiar dacă acestea nu mai sunt obligatorii?

Dr. Cristina Chiriac: În colectivitate, afecțiunile se transmit extrem de rapid, mai ales în cazul micuților care încă nu au un sistem imunitar complet dezvoltat. De aceea, indiferent de vârsta copilului, sunt indicate o serie de analize medicale pentru a depista anumite stări patologice ori pentru a preveni apariția acestora.

Din precauție, le putem face investigații copiilor înainte de intrarea în colectivitate precum: coprocultura, exsudatul nazal și cel faringian și examenul coproparazitologic.

În completarea acestor investigații, se mai poate recomanda consultul oftalmologic și consultul ORL.

Analize medicale anuale pentru copii

CSÎD: Copiii trebuie să facă un set anual de analize pentru monitorizarea stării de sănătate. Care sunt acestea?

Dr. Cristina Chiriac: În lipsa simptomelor în general nu sunt necesare multe teste screening de laborator. Cu toate acestea, analizele medicale anuale reprezintă și ele, la rândul lor, un instrument important pentru prevenirea şi depistarea la timp a eventualelor probleme de sănătate.

Investigațiile anuale au rolul de a evalua funcționalitatea majorității organelor, precum și existența anumitor carențe alimentare.

Analizele anuale pot include hemoleucograma completă, biochimie, examen sumar de urină, în funcție de ceea ce medicul urmărește la examenul clinic. Se pot adăuga la acestea bilanțul nutrițional și cel de dezvoltare neuro-psihică.

CSÎD: Când și de ce este necesar ca analizele medicale să se coreleze cu vizita la medicul pediatru?

Dr. Cristina Chiriac: Este indicat ca analizele medicale să fie întotdeauna corelate cu vizita la medicul pediatru. Pediatrii sunt medici care gestionează afecțiunile medicale care afectează sugarii, copiii și tinerii.

Vizitele regulate la medicul pediatru oferă ajutor părinților. Acești medici specialiști pot oferi informații despre creșterea și buna dezvoltare a copilului. În plus, este un bun ajutor pentru a primi sfaturi referitoare la ce pot face părinții pentru bunăstarea sănătății micuților.

Cum prevenim îmbolnăvirea copiilor în colectivitate

CSÎD: Ce recomandări aveți pentru prevenirea bolilor de colectivitate?

Dr. Cristina Chiriac: Pentru prevenirea îmbolnăvirilor copiilor din colectivități este necesară o implicare serioasă atât a părinților, cât și a grădiniței sau a școlii.

Pe de o parte, părinții nu vor aduce copiii bolnavi în colectivitate și se vor prezenta la medic, iar grădinița/școala va lua toate măsurile de prevenție și dezinfecție necesare în colectivități, conform standardelor în vigoare.

În momentul intrării în colectivitate, copiii trebuie să acorde atenție asupra igienei mâinilor, corpului, alimentelor și apei. Aceștia sunt factorii frecvenți care rezultă cu apariție afecțiunilor contagioase. Unde este posibil, se recomandă vaccinarea, care are rolul de a preveni multe boli infecțioase.

Totodată, mai ales în perioadele epidemice de gripă, micuții trebuie să cunoască faptul că este necesar să se autoprotejeze și să îi protejeze pe cei din jur. De asemenea este indicată ridicarea rezistenței individuale a organismului prin mișcare, alimentaţie bogată în vitamine – fructe, legume.

Dr. Cristina Chiriac, medic specialist Pediatrie, medic primar Neonatologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult