Fiecare părinte crede că are rețeta perfectă pentru a-și iubi și ghida puiul prin lume. Însă în realitate, mulți dintre părinți sunt captive modelelor de educație prin care au fost crescuți. Psihologul și psihoterapeutul român stabilit în Germania Andrada Tache vorbește fără ocolișuri despre iubirea părinților față de copii și cum se manifestă ea.
E necesar să stăm puțin cu noi, în secolul vitezei, și să observăm exact multe din credințele sau programelele care stau la baza felului în care funcționăm. Și noi suntem, dacă vreți, mașinării biologice, imperfecte, care funcționează după un software care ne-a fost instalat prin relațiile pe care le-am avut cu adulții care ne-au crescut, dar și cu semenii printre care am trăit. Interesant, nu? Poate nu te-ai gândit niciodată la asta.
Îți propun să te gândești la niște programe aproape universale. Cum ar fi credințele ca „mama (părintele) te iubește orice ar fi și că îți vrea binele” sau „copiii trebuie să fie modelați de părinți, spre binele lor”. Interesant cum pornim de la premisa că toți părinții, mai cu seamă, mămicile, își iubesc necondiționat copiii.
Nu ne gândim deloc la ce înseamnă iubirea, de fapt, și la capacitatea acelui om care ne e părinte, de a iubi. Pai, de unde învățăm să iubim? Ghici de unde? De la adulții/ părinții care ne-au iubit. Dar, oare ei au putut? Ce înseamnă că POȚI iubi? O să dau câteva definiții la care nu te gândești mereu. Adică poți să VEZI omul din fața ta așa cum e, poți să îl ACCEPȚI așa cum e și să îl ajuți să se DEZVOLTE, așa cum are el NEVOIE, nu cum vrei/crezi tu că e bine, chiar dacă aceste direcții de dezvoltare nu sunt ceea ce ai crezut/visat/sperat.
Iubirea necondiționată înseamnă să poți avea grijă de acel copil, să îl poți accepta cu cele mai grele emoții și să poți să îi fii alături să le depășească, fără să îi dai soluțiile TALE, ci să faci tot posibilul să îl ajute să își găsească soluțiile proprii. Iubirea adevărată a unui părinte înseamnă să poți iubi copilul pe care îl ai, indiferent cât de sănătos se naște, de ce personalitate își dezvoltă sau de ce pasiuni/ interese/identitate sexuală are.