Antibioticele folosite pentru tratarea infectiilor urinare in timpul sarcinii contribuie la aparitia malformatiilor congenitale, in special cele de inima si de creier, avertizeaza cercetatorii.
Infectiile bacteriene sunt foarte periculoase pentru fetus daca raman netratate. Totusi, tratarea lor cu ajutorul antibioticelor devine si mai nociva pentru bebelus. Cercetatorii au descoperit legaturi foarte stranse intre administrarea acestora si aparitia malformatiilor congenitale. Singurul antibiotic mai putin periculos este doar penicilina.
Cercetatorii au analizat datele a peste 18.000 de femei, dintre care peste 13.000 au nascut bebelusi cu probleme. Acest studiu este primul de o anvergura atat de mare, in care s-au urmarit consecintele consumului de antibiotice pe timpul sarcinii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca mamele care au nascut copii cu malformatii au fost tocmai cele care au consumat doua tipuri de antibiotic: sulfamide si nitrofuratoini.
Sulfa medicamentele provoaca se pare boli rare de inima si creier si impiedica dezvoltarea normala a membrelor, iar nitrofurantoinul da nastere problemelor de inima si „gura de lup” (Palatoschizis).
Nu consumati antibiotic in caz de raceala
Aceste cercetari vin inca o data sa intareasca ideea ca antibioticele nu trebuie administrate decat in anumite cazuri si doar la recomandarea medicului, mai ales cand vine vorba de femeile insarcinate.
Totodata, in cazul racelilor simple sau a gripei, bolnavii nu trebuie sa se trateze cu antibiotice, ci cu medicamente care amelioreaza simptomele.