Și mamele care alăptează răcesc uneori. Este perfect normal, iar atunci când acest lucru se întâmplă nu este tocmai plăcut, mai ales când ai nevoie de energie pentru a avea grijă de tine și copilul tău. Nu toate răcelile sau afecțiunile medicale necesită să fie tratate cu antibioticele, dar infecțiile de urechi sau sinusuri, procedurile stomatologice sau mastita nu sunt afecțiuni pe care să le lași netratate.
Dacă ți-a fost prescris un antibiotic atunci când alăptezi, cel mai probabil te îngrijorează dacă este sau nu sigur pentru bebeluș sau dacă există alternative.
În cele mai multe cazuri, antibioticele sunt sigure atât pentru femeile care alăptează, cât și pentru bebelușii lor. Sunt cea mai comună formă de medicamentație prescrisă mamelor, potrivit Academiei Americane de Pediatrie și, dacă acestea ar fi administrate direct unui copil prematură, atunci va fi sigur și pentru mamă în timpul alăptării.
În primul rând, este important să înțelegi cum funcționează medicamentația atunci când alăptezi. Clinica Mayo susține că majoritatea pastilelor care ajung prezente în sânge vor fi prezente și în laptele de sân. Cantitatea din laăte va fi mai scăzută decât cea din sânge, motiv pentru care nu prezintă un real pericol pentru copii. Clinica Mayo notează că există câteva excepții, iar fiecare pastilă pe care o iei, inclusiv antibiotice, ar trebui să fie aprobată și de medicul pediatru. Trebuie să ții cont de vârsta copilului, deoarece expunerea la antibiotice poate reprezenta un risc în cazul bebelușilor născuți prematur.
Această întrebare are în spate câteva criterii de care trebuie să ții cont: vârsta bebelușului, greutatea și starea lui de sănătate, motiv pentru care este necesară consultarea cu medicul pediatru. Clinica Mayo enumeră câteva antibiotice considerate sigure pentru femeile care alăptează: