Ce este, la ce foloseşte, când este indicat să îl folosească cei mici, care sunt etapele implementării unui astfel de aparat preortodontic, la toate aceste întrebări, ne-a răspuns Marinela Bănică, medic ortodont cu multiple stagii în străinătate, cu practică pedagogică la Facultatea de Stomatologie, Catedra de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială UMF Carol Davila.
C.S.Î.D.: Ce este aparatul preortodontic?
Medic ortodont Marinela Bănică: Cercetările moderne arată că dinţîi strâmbi şi incorecta dezvoltare a maxilarelor nu au cauze ereditare. Trainerul preortodontic se concentrează pe tratarea cauzelor prin deblocarea creşterii şi dezvoltării naturale.
Sistemul de trainere dentare, preortodontice, este alcătuit dintr-o serie de aparate intra-orale care sunt purtate două ore, în fiecare zi, plus peste noapte, în timpul somnului. Aparatele ajută la corectarea obiceiurilor orale proaste şi la expansiunea arcadelor dentare, în timp ce exercită forţe uşoare pentru alinierea dinţilor şi a maxilarelor.
C.S.Î.D.: Ce face efectiv aparatul preortodontic şi care sunt beneficiile acestuia?
M.B.: Corectează obiceiuri orale proaste, ajută la rezolvarea problemelor respiratorii, dezvoltă şi aliniază maxilarele, îndreapta dinţii, nu e nevoie de extracţia dinţilor sănătoşi, optimizează dezvoltarea facială, reduce nevoia de aparate fixe, îmbunătăţeşte sănătatea generală, susţine obiceiurile alimentare sănătoase.
Trainerul dentar preortodontic este conceput pentru a face faţă acestor obiceiuri necorespunzătoare prin învăţarea şi practicarea unor obiceiuri orale corecte, astfel încât maxilarele să crească la dimensiunea lor maximă şi adecvată. Această deblocare are ca rezultat un spaţiu suficient pentru dinţi, prin faptul că le permite să se îndrepte în mod natural şi adesea fără a fi nevoie de aparate complicate.
Pe lângă alinierea dinţilor, maxilarelor şi îmbunătăţirea dezvoltării faciale, tratamentul preortodontic prin trainere dentare poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate prin abordarea problemelor legate de disfuncţia căilor respiratorii, precum şi prin instruirea copiilor pentru a-şi însuşi obiceiuri alimentare bune. În acest fel, copiii îşi pot atinge întregul potenţial genetic.
C.S.Î.D.: De câte tipuri sunt aparatele preortodontice?
M.B.: Se utilizează aparate diferite, în funcţie de vârsta copilului şi de tipul de problemei ortodontice. În plus, programul de educare a pacienţilor, cunoscut sub numele de Activităţi pentru Trainer Preortodontic, este folosit pentru a corectă, în continuare, obiceiurile miofuncţionale care cauzează dezvoltarea incorectă a danturii şi a maxilarelor. Activităţile se vor efectua de două ori pe zi, împreună cu purtarea Trainerului Preortodontic şi constau într-o serie de exerciţii de respiraţie, exerciţii pentru limbă, înghiţire, buze şi obraz.
C.S.Î.D.: Există un plan de tratament?
M.B.: Da şi se desfăşoară pe mai multe etape:
Începem cu corectarea obiceiurilor orale proaste şi folosim o combinaţie de trei sau mai multe aparate care corectează problemele ortodontice şi aliniază dinţii, pe măsură ce aceştia erup în gură. Tratamentul poate începe de îndata ce sunt recunoscute obiceiurile necorespunzătoare din punct de vedere miofunctional, de obicei de la vârstă de 3 ani. Copiii mai în vârstă au nevoie de mai mult timp pentru corectarea obiceiurilor proaste şi a modelelor greşite de creştere, ceea ce poate necesită un efort suplimentar pentru un rezultat de succes al tratamentului. Cu o bună cooperare, pot fi obţinute rezultate excelente.
De obicei, există 4 etape de tratament cu trainere preortodontice care presupun: corectarea obiceiurilor, dezvoltarea arcadelor dentare, alinierea dentară şi, apoi, stabilizarea.
Aparatul preortodontic: stadiul 1 – corectarea obiceiului
Prima etapă a tratamentului cu trainere preortodontice este corectarea obiceiului şi implică învăţarea unor obiceiuri orale corecte. Prin corectarea acestor obiceiuri orale care cauzează creşterea dinţilor strâmbi şi creşterea insuficientă a maxilarului, copilul va avea cea mai bună şansă posibilă de a-şi dezvoltă maxilarele la dimensiunea corectă şi completă, ceea ce permite dinţilor să crească drepţi şi, adesea, elimină nevoia de aparate, mai târziu.
Aparatul preortodontic: stadiul 2 – dezvoltarea formei arcadei
Concomitent cu corectarea obiceiurilor, poate fi necesară o dezvoltare suplimentară a formei arcadei pentru a lărgi maxilarul superior, în scopul creării unui spaţiu suficient pentru dinţi şi limbă. Copiilor cu maxilare subdezvoltate care au peste 7 ani li se poate recomanda să utilizeze aparate şi mecanisme, în combinaţie cu sistemele de trainere preordontice pentru a obţine o dezvoltare suplimentară a maxilarului care va accelera procesul de tratament.
Aparatul preortodontic: stadiul 3 – alinierea dentară
În stadiul în care erupe ultimul dintre dinţii permanenţi, trainerul preortodontic pentru adolescenţi este folosit pentru alinierea dinţilor în poziţia lor naturală.
Datorită specificului aparatelor detaşabile, colaborarea cu copiii este esenţială. Trainerele preortodontice trebuie obligatoriu să fie purtate zilnic şi peste noapte, în timpul somnului. Cooperarea şi motivaţia pacienţilor sunt extrem de importante atunci când vine vorba de obţinerea unor rezultate optime. În funcţie de necesităţile individuale ale copilului şi de cooperarea acestuia, alinierea finală poate implica uneori şi un tratament cu aparate fixe.
În cazul în care dinţii au nevoie de aliniere suplimentară, aparatele pot fi folosite pentru o perioadă de timp mult mai scurtă şi pot fi combinate cu trainer preortodontic pentru aparate dentare fixe cu scopul a obţine rezultate optime şi ultra rapide.
Aparatul preortodontic: stadiul 4 – stabilizarea
Stabilizarea este etapă finală a tratamentului cu trainere preortodontice şi urmăreşte să asigure menţinerea unor obiceiuri orale bune, iar adesea împiedica necesitatea de a purta un dispozitiv de stabilizare permanent, numit retainer, pentru o perioadă lungă de timp.
Odată ce aparatele fixe sunt îndepărtate, este necesar un dispozitiv de contenţie (de stabilizare) pentru a preveni apariţia recidivei. Cu o bună cooperare şi cu menţinerea obiceiurilor orale corecte, tratamentul cu trainere preortodontice permite obţinerea unor rezultate ortodontice mai stabile şi o stare generală de sănătate îmbunătăţită.