Cele mai frecvente forme de infectie in sarcina sunt cele urinare. Apar din cauza cantitatii mari de progesteron, dar si a uterului marit care apasa pe uretere. Insa mai sunt si alte cauze ale imbolnavirilor de acest tip.
In timpul celor 9 luni de sarcina, imunitatea scade din cauza unor situatii fiziologice. In primul rand, produsul de conceptie are 2 componente de la ambii parinti – genetice si structurale. Intr-un fel, el e un corp strain, iar organismul cauta sa-l respinga. Exista insa mecanismul fiziologic care scade raspunsul imun, astfel incat femeia sa nu respinga sarcina. Se numeste toleranta imunologica si are drept consecinta diminuarea capacitatii de aparare a organismului mamei.
Apoi, in lunile mari, uterul gravid apasa pe diafragma si miscoreaza capacitatea respiratorie. Persoanele care au capacitatea pulmonara afectata fac infectii respiratorii mult mai severe. Si nu in ultimul rand, pulsul gravidei creste deorece inima mobilizeaza si lichidele necesare fatului. Astfel, in cazul in care aceasta face o infectie, efortul ei cardiac e crescut. Aceasta se intimpla in privinta imunitatii generale.
Statistic insa cel mai mare numar al infectiilor gravidei se constata la nivel urinar. Progesteronul in cantitate mare face ca toate mucoasele sa nu mai aiba mobilitate mare, aceasta ca protectie impotriva avortului spontan. Nici ureterele nu mai au mobilitatea normala, nu mai imping urina spre vezica si acesta balteste, dand nastere astfel infectiilor urinare.
Mai mult, pe masura ce uterul creste, si acesta apasa pe uretere si retine urina. Sunt tot atatea motive pentru aparitia infectiilor urinare dese in sarcina.