Atenţie maximă la jucăriile pe care le oferiţi copiilor în vacanţă!

Suntem în plin sezon călduros, perioadă în care majoritatea oamenilor îşi fac timp pentru o escapadă la mare, pentru a fugi de căldura din oraş şi a se relaxa împreună cu familia şi prietenii. Pe lângă distracţia şi aglomeraţia de pe litoral, îi observăm în apropierea plajelor pe cei care profită din plin de acest sezon: vânzătorii de mici suveniruri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Atenţie maximă la jucăriile pe care le oferiţi copiilor în vacanţă!

Suntem în plin sezon călduros, perioadă în care majoritatea oamenilor îşi fac timp pentru o escapadă la mare, pentru a fugi de căldura din oraş şi a se relaxa împreună cu familia şi prietenii. Pe lângă distracţia şi aglomeraţia de pe litoral, îi observăm în apropierea plajelor pe cei care profită din plin de acest sezon: vânzătorii de mici suveniruri.



Grupurile ţintă pe care vânzătorii le urmaresc sunt reprezentate de copii, deoarece sunt mai uşor de influenţat, iar pentru micuţi, atracţia supremă o reprezintă jucăriile.

Ca părinţi, probabil, v-aţi întrebat de foarte multe ori: cât de potrivită este această jucărie pentru vârsta copilului meu ?

Oricat de atras ar fi copilul de o jucărie, trebuie să fim foarte atenţi să îi oferim doar ceea ce este benefic pentru vârsta şi sănătatea lui.

Înţelegem că jucăriile au rolul de a dezvolta creativitatea, inteligenţa, sentimentele şi imaginaţia copiilor, însă acest lucru nu înseamnă că toate jucariile sunt potrivite pentru copiii noştri.

Au fost foarte multe cazuri în care un moment plăcut de joacă s-a transformat într-o adevărată tragedie din cauza unei jucării nepotrivite.



Este obligaţia părintelui să selecţioneze cu atenţie toate obiectele care ajung în mâinile copilului, pentru a evita ca acesta să întâmpine probleme sau să se aleagă cu diverse rani.

Pentru a ajuta părinţii în acest demers, specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România oferă câteva sfaturi utile pentru a fi mereu siguri de ceea ce oferiţi copilului dvs. Astfel trebuie să ne ferim de:

Jucăriile prea mici

Jucăriile foarte mici reprezintă un adevărat pericol pentru copil, mai ales dacă acesta are sub 4 ani. Aceste jucarii mici pot fi înghiţite din greşeală şi pot duce la adevărate tragedii.

Exemple de jucării periculoase: mingiuţe, pistoale cu bile, maşini cu roţi de mici dimensiuni, care se pot desprinde uşor, păpuşi cu accesorii (pantofiori, suzete, clame de păr etc), jucării cu cheiţe de metal etc.

Jucării ascuţite
Nu permiteţi copilului să se joace cu obiecte ascuţite. Evitaţi să îi cumpăraţi jucării cu colţuri sau muchii proeminente şi ascuţite. Acestea pot provoca zgârieturi, înţepături sau răni mult mai grave.

Jucării care se pot sparge
Jucăriile care se pot sparge cu uşurinţă sunt şi ele interzise copiilor mici. Evitaţi să oferiţi jucării cu oglinzi sau jucării dintr-un plastic foarte subţire, care se pot crăpa sau sparge în orice moment.

Jucării cu sfori sau sârme

Nu cumpăraţi copilului jucării cu sfori sau sârme pe care şi le poate pune în jurul gâtului. 

Jucării cu puf sau păr
Jucăriile de pluş sunt preferatele fetiţelor, însă unele dintre acestea le pot pune în pericol sănătatea.

Aveţi grijă ca atunci când cumpăraţi o astfel de jucărie, să nu iasă puful pentru că într-un final, acesta va ajunge pe mâinile celui mic şi poate fi înghiţit.

Jucării cu aspect de aliment

Chiar dacă doriţi să-i învăţaţi de mici pe copii să facă distincţia între alimente, este o greşeală să achiziţionaţi jucării care imită fructele sau legumele pe care obisnuiţi să i le daţi la masă. Într-o clipă de neatenţie, acesta poate muşca din ele şi poate înghiţi bucăţi din acestea. 



Atenţionarea de vârstă contează!
Fiecare jucarie are o etichetă pe care scrie vârsta recomandată. Verificaţi întotdeauna dacă vârsta copilului se încadrează în acele criterii, pentru a şti dacă îi puteţi lăsa pe copii să se joace cu obiectul respectiv.



În concluzie, deşi multe jucării par inofensive şi nu sunt decât un mod de distracţie pentru copii, totuşi ar fi bine să urmăm sfatul specialiştilor în momentul achiziţionării unei jucării, pentru a evita orice tragedie.

Citeşte şi: Fraţii se ceartă între ei? Nu intraţi în panică!

Urmărește CSID.ro pe Google News