Aveţi grijă ce jucării le cumpăraţi copiilor!

Eşti pe punctul de a cumpăra cadouri de sărbători pentru cei mici? Atunci, ar trebui să te informezi mai bine în legătură cu jucăriile periculoase pentru sănătatea copilului tău, mai ales că există în supermarketuri o diversitate mare de păpuşi, maşinuţe, cubuleţe şi nenumărate jucării zgomotoase sau care au în componenţă piese care pot fi cu uşurinţă înghiţite de copii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Aveţi grijă ce jucării le cumpăraţi copiilor!

Eşti pe punctul de a cumpăra cadouri de sărbători pentru cei mici? 

Atunci, ar trebui să te informezi mai bine în legătură cu jucăriile periculoase pentru sănătatea copilului tău, mai ales că există în supermarketuri o diversitate mare de păpuşi, maşinuţe, cubuleţe şi nenumărate jucării zgomotoase sau care au în componenţă piese care pot fi cu uşurinţă înghiţite de copii.


În febra cumpărăturilor, majoritatea părinţilor uită să verifice materialul din care este făcută jucăria sau dacă aceasta aparţine grupei de vârstă potrivite, iar viaţa copilului stă sub semnul  pericolului atunci când intră în posesia unei astfel de jucării.

Recent, oamenii de  ştiinţă chiar au tras un semnal de alarmă cu privire la substanţele chimice sau anumite elemente din componenţa jucăriilor, care le pot afecta micuţilor sănătatea.

Astfel de substanţe periculoase pentru sănătatea copilului sunt reprezentate de cadmiu, un metal toxic care provoacă dificultăţi de învăţare, antinomiu, un metal care poate declanşa cancerul şi ftalaţi, care împiedică dezvoltarea fizică.

Pentru a nu avea mustrări de conştiinţă şi pentru ca tu şi familia ta să aveţi parte de sărbători liniştite, am întocmit un clasament al celor mai periculoase tipuri de jucării pe care trebuie să le ocoleşti cu orice preţ.

Jucăriile cu pericol de sufocare

Piesele de dimensiuni reduse din componenţa jucariilor pot fi înghiţite cu uşurinţă de către copii şi astfel apare pericolul de sufocare. Deşi nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani, jucăriile părăsesc rafturile foarte repede. Potrivit unui raport din anul 2009,  în Statele Unite s-au înregistrat peste 1700 de vizite la urgenţe, principala cauză fiind ingerarea pieselor mici din componenţa jucăriilor. Cei mai mulţi dintre copii aveau vârste cuprinse între 4 şi 12 ani.

Jucăriile care afectează auzul

Există anumite jucării care scot  zgomote destul de puternice pentru auzul sensibil al unui copil. O echipă de experţi a testat diverse tipuri de jucării care aveau peste 85 de decibeli şi astfel s-a ajuns la concluzia că acestea pot provoca pierderea auzului dacă sunt utilizate un timp îndelungat.

Jucăriile care pot fi înghiţite

Magneţii  din componenţa jucăriilor ridică o adevărată îngrijorare privind sănătatea micuţilor, mai ales că aceştia prezintă un obicei involuntar de a băga în gură diverse obiecte. Dacă un copil înghite separat unul sau mai mulţi magneţi, sau mai multe componente ce includ magneţi, aceştia se pot atrage prin pereţii intestinali, putând creşte riscul de infecţii, perforaţii ale intestinului sau chiar septicemie.

Părinţii nu trebuie, prin urmare, să rămână nepăsători, crezând că magneţii vor fi eliminaţi în mod natural, deoarece magneţii rămân blocaţi în organism şi pot duce la problemele mai sus amintite. Printre simptomele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă cu sănătatea copilului se numără greaţa, vărsăturile sau diareea.

Jucăriile toxice

Multe jucării periculoase au în compoziţie materiale toxice cum ar fi  plumbul, mai ales în vopseaua de la suprafaţă. Plumbul este otrăvitor şi poate ataca grav organismul prin intoxicare şi leziuni renale.
Ftalaţii sunt plastifianţi cu care copiii intră în contact atunci când mestecă anumite piese de plastic din jucării sau consumă alimente al cărui ambalaj conţine ftalaţi. Copiii sunt expuşi la contaminare cu ftalaţi chiar şi prin folosirea biberonului de plastic sau prin încălzirea biberonului cu lapte în cuptorul cu microunde.

Totuşi, chiar dacă intră în contact cu ftalaţii, cantitatea ingerată nu  implică un risc major de contaminare pentru copii, a  concluzionat Comisia de Protecţie a Consumatorului U.S.

În cazul în care cumperi jucării de la marii retaileri sau online este recomandat să citeşti foarte bine etichetele şi descrierile. Pe etichete vei vedea clar cărei categorii de vârstă i se potriveşte jucăria respectivă, dacă există substanţe chimice sau piese care se pot sparge, ce termen de valabilitate au (da, şi jucăriile “expiră”, mai exact bateriile din ele, din care există riscul de scurgere a anumitor metale grele şi substanţe toxice) şi alte avertismente.

De asemenea, acordaţi atenţie recomandărilor privind utilizarea jucăriilor în prezenţa unui adult, deoarece în componenţa acestora pot exista piese foarte mici care ar putea fi ingerate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
ADHD: cauze, simptome, tratament
ADHD: cauze, simptome, tratament