Femeile care au suferit un avort spontan ar trebui sa se astepte ca viitoarele sarcini pe care le vor avea sa fie cu probleme.
Potrivit unor cercetari recent intreprinse, in cazul acestor femei exista de 3,3 ori mai multe riscuri de pre-eclampsie, respectiv de 1,5 ori mai multe riscuri de nastere prematura. Specialistii atrag atentia ca daca trei sau mai multe avorturi suferite plaseaza femeia in categoria de risc maxim, nici cele care au inregistrat doar unul singur nu sunt in afara pericolelor.
Prin comparatie cu femeile a caror prima sarcina s-a derulat fara probleme, cele care au experimentat cel putin un avort spontan sunt de 1,7 ori mai predispuse problemelor pe timpul perioadei gestationale. Iar aici e de mentionat aparitia simptomelor ce insotesc avortul, fara ca in mod obligatoriu sa se produca si pierderea sarcinii: sangerari, dureri puternice abdominale, contractii etc.
Mai mult decat atat, aceste femei sunt predispuse la nasteri induse, iar in cazul nasterii pe cale naturala, sa fie nevoie de interventia medicului si a forcepsului! Specialistii le linistesc insa pe femeile care s-au confruntat cu probleme la prima sarcina, explicand ca neplacerile pot fi evitate printr-o supraveghere mai atenta a medicului obstetrician.
In plus, perioada de timp scursa intre avort si urmatoarea sarcina este un factor important in preconizarea evolutiei produsului conceptional. Asta pentru ca daca vorbim despre mai putin de sase luni, riscurile sunt evidenta, insa daca trec mai mult de 18 luni sau chiar doi ani, se poate spune ca nu mai exista niciun pericol.