Boli care se transmit pe cale sexuală și pot afecta fertilitatea

Boli care se transmit pe cale sexuală și pot afecta fertilitatea
Sursa foto: Shutterstock

Anumite boli care se transmit pe cale sexuală sunt afecțiuni foarte frecvente, din păcate. Și, tot din păcate, multe persoane dintre cele care le contractează nici măcar nu au simptome care să le determine să meargă la medic. Ori, dacă le au, adesea le ignoră. Așa se face că infecția este prezentă în organism pentru o lungă perioadă.

Prețul plătit pentru astfel de boli care se transmit pe cale sexuală, nediagnosticate și, în consecință netratate, este mare. Mult prea mare!

Detaliază care sunt aceste boli cu transmitere sexuală și impactul lor asupra fertilității dr. Andreas Vyhoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

3 boli care se transmit pe cale sexuală afectează și capacitatea de reproducere

Boli care se transmit pe cale sexuală, precum infecția cu Chlamydia, Mycoplasma, gonoreea sau sifilisul, deteriorează organele de reproducere și produc infertilitate. Atât la femei, cât și la bărbați.

Tratamentul corect al tuturor acestor infecții este, până la urmă, unul destul de simplu: cu antibiotice. Însă este deosebit de important ca aceste tratamente să fie corect efectuate, cu antibioticul prescris de medic, și urmat potrivit recomandărilor acestuia.

Facem această precizare pentru că, se știe, în general oamenii sunt tentați să renunțe la tratamentul cu antibiotice, să îl întrerupă la primele semne de ameliorare a bolii. Lucru care este incorect, făcând ca tratamentul să devină ineficient, infecția să nu fie eradicată, iar complicațiile și urmările bolii să fie, așa cum am spus deja, de-a dreptul dramatice.

Iată care sunt bolile cu transmitere sexuală ce pot afecta fertilitatea:

Chlamydia

Chlamydia este o infecție bacteriană aflată în top și poate afecta orice persoană care are relații sexuale neprotejate. Aproximativ 75% dintre femeile și 25% dintre bărbații cu chlamydia nu prezintă simptome.

Infecția este adesea trecută cu vederea, pentru că simptomele ei pot fi similare altor afecțiuni, cum ar fi cistita sau aftele. Simptomele infecției cu chlamydia includ, la femei, durerile pelvine, menstrele dureroase, sângerările între menstre sau după sex, înțepături și/sau arsuri la urinare, scurgeri vaginale cu aspect modificat.

Netratată, această infecție determină leziuni la nivelul vaginului (vaginită), a colului uterin (cervicită) și a mucoasei uterine (endometrită). La bărbați, prezența infecției se manifestă prin scurgeri (picături) purulente din penis, dureri sau arsuri în timpul urinării. Localizată la nivelul uretrei, provoacă uretrită și poate progresa către epididim (canalele care transportă sperma), cauzând infertilitate, spune dr. Vythoulkas.

Gonoree

Gonoreea este o infecție bacteriană care poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Se transmite ușor în timpul actului sexual vaginal și poate fi transmis și în timpul sexului anal sau oral.

La femei, gonoreea adesea nu are simptome, ceea ce înseamnă că poate rămâne nediagnosticată mult timp. Totuși, dacă simptomele sunt prezente, ele includ durere în timpul urinării și scurgeri vaginale anormale. Netratată, gonoreea duce la boli inflamatorii pelvine care provoacă infertilitate. Majoritatea bărbaților prezintă însă simptome care constau în scurgeri albe sau galbene (asemănătoare puroiului) din penis și senzație de arsură la urinare. Fertilitatea este afectată în cazul acestora prin deteriorarea epididimului, ceea ce oprește trecerea spermei de la testicule în lichidul seminal ejaculat, adaugă specialistul în infertilitate.

Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium a fost recunoscut drept principalul agent etiologic al uretritelor non-gonococice, fiind responsabil și de aproximativ 20-35% dintre uretritele non-chlamydiene și non-gonococice. Totodată infecția cu Mycoplasma genitalium a fost implicată în apariția cervicitei mucopurulente și a endometritei.

La femei poate provoca scurgeri vaginale, inflamație în uretră și în colul uterin și boală inflamatorie pelvină, crescând riscul de infertilitate. La unii bărbați, infecția nu provoacă niciun simptom, dar în alte cazuri provoacă inflamația uretrei, urinare dureroasă și scurgeri peniene. Odată diagnosticată, Mycoplasma genitalium – ca toate infecțiile expuse anterior – poate fi tratată eficient cu antibiotice, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Candidoza vaginală, la fel de periculoasă

Chiar dacă infecția cu Candida albicans (o ciupercă) nu este una cu transmitere sexuală, netratată, poate avea și ea repercusiuni asupra sănătății reproductive, în sensul că poate provoca infertilitate, chiar dacă indirect.

La fiecare ciclu menstrual, hormonii determină în organism modificări care au ca scop favorizarea apariției sarcinii. Una dintre aceste modificări este cea a secrețiilor vaginale, care, în perioada de ovulație, au cantitatea și consistența care ajută spermatozoizii să călătorească spre trompele uterine. În cazul prezenței infecției cu Candida, aceasta determină o secreție prea abundentă, ceea ce afectează negativ parcursul spermatozoizilor către întâlnirea cu ovulul. La bărbați candidoza nu se manifestă, dar aceștia pot fi purtători sănătoși, conchide medicul.

FIV, GIFT și ZIFT, trei răspunsuri pentru infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult