Bolile pe care le poți lua prin sărut: milioane de bacterii și diverse afecțiuni pot fi transmise

  • Publicat:
Bolile pe care le poți lua prin sărut: milioane de bacterii și diverse afecțiuni pot fi transmise
Foto: envato

Sărutul este probabil unul dintre cele mai comune semne de afecțiune, întâlnit în toate culturile de pe glob. Sărutul pe buze este însă rezervat pentru relații mai intime și nu e de mirare de ce. Un sărut de 10 secunde poate transmite până la 80 de milioane de bacterii, iar în felul acesta se pot instala diverse boli.

Iată care sunt bolile pe care le poți lua prin sărut:

Mononucleoza

Cunoscută și ca „boala sărutului”, mononucleoza este foarte contagioasă și e provocată de virusul Epstein-Barr. Acesta face parte din familia herpesvirusurilor și infectează aproximativ 90% din populație, persistând pe întreaga durată a vieții sub forma unei infecții latente.

Incubaţia variază între 3 şi 7 săptămâni, uneori ajungând la 60 de zile. Debutul bolii este, de regulă, insidios (4-5 zile), cu manifestări generale: febră, cefalee, astenie importantă, mialgii.

Afecțiunea este una benignă și cel mai des se vindecă de la sine.

Citomegalovirus

Este o infecție virală declanșată de un virus ce aparține familiei virusurilor herpetice. Acesta poate deveni latent pentru o perioadă, pentru ca mai apoi să se reactiveze. Infecția cu citomegalovirus este cunoscută și sub denumirile de CMV, boala cu incluziuni citomegalice, boala cu incluziuni cu celule gigant ori boala glandelor salivare.

Majoritatea persoanelor infectate, dar care sunt sănătoase în rest, nu manifestă niciun fel de simptome. Mulți oameni nici nu știu ca sunt purtători ai acestui virus.

La interval de 3-12 săptămâni de la expunere, unii adulți pot avea simptome precum: oboseală, slăbiciune, transpirații nocturne, febră, durere în gat și umflarea ganglionilor, reducerea poftei de mâncare și pierderea în greutate, dureri musculare, senzație de rău.

Gingivita

E o infecție care afectează gingiile și care în timp poate duce la apariția cariilor. Bacterii, mucus și alte particule trăiesc în cavitatea noastră orală și pot duce la formarea de placă bacteriană. În mod normal aceasta dispare odată cu periajul, însă dacă acesta nu e corect, se pot acumula bacterii sunt gingie.

Chiar dacă gingivita nu se ia prin sărut, bacteriile acumulate sub gingie care o cauzează se pot transmite. Spălatul des și corect pe dinți este cea mai bună modalitate să te ferești de această boală.

Herpes

Este o boală contagioasă, infecțioasă și recurentă cauzată de virusul Herpes Simplex. Există două forme ale acestui virus, herpes simplex de tipul 1 (HSV1) si herpes simplex de tipul 2 (HSV2).

HSV1 este asociat în principal cu infecţii oculare şi orale, în timp ce HSV2 determină de obicei herpesul genital.

Virusul herpes simplex 1 se transmite prin contact direct cu leziuni si, odată intrat in organism, determină  apariția unor vezicule dureroase, umplute cu lichid transparent, însoțite de o senzație de arsură.

Meningită

Meningita virală poate fi provocată de mai multe virusuri. Chiar dacă e mai puțin severă decât meningita bacteriană, ea poate crea simptome precum: febră, durere de cap, gât înțepenit, greață și vomă.

Nu există medicamente pentru a trata meningita virală, cel mai des trecând de la sine în cazul celor cu sistemul imunitar puternic.

Gripa

Se transmite de la persoană la persoană, cel mai des prin picăturile de saliva. Gripa se transmite și doar prin simpla apropiere de persoana bolnava, mai ales dacă aceasta tușește, strănută sau vorbește.

Cel infectat poate transmite boala cu o zi înainte să aibă simptome și până la 7 zile de când nu mai are simptome.

Semnele gripei sunt: febra, tusea, gât inflamat, dureri musculare și epuizare. De obicei, ea trece de la sine în două săptămâni.

COVID-19

La fel ca gripa, infecția cu noul coronavirus, apărut la sfârșitul anului 2019, în China, poate fi transmisă prin simpla apropiere de o persoană infectată.

Infecția cu noul coronavirus poate fi asimptomatică sau poate da simptome precum: febră, epuizare, pierderea gustului și mirosului, durere de cap.

Hepatita B

Deși șansele sunt foarte mici, hepatita B s-ar putea transmite și prin sărut.  Acest lucru se întâmplă atunci când sângele infectat și saliva celui infectat intră în contact direct sângele sau membrana mucoasă a celuilalt.

Cele mai multe cazuri de hepatita B sunt asimptomatice sau au simptome minime. Cel mai des, pacienții se vindecă de la sine, cu ajutorul sistemului imunitar, în 6 luni. Rareori, hepatita poate fi cronică, ceea ce crește riscul de ciroză sau cancer hepatic.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccin, iar în următorii ani se așteaptă ca această boală să fie eradicată.

Poliomielita

Este o boală foarte contagioasă ce se transmite prin contact oral sau mâncare și băutură contaminate. Odată ajuns în intestin, virusul poate invada sistemul nervos și duce la paralizie.

Această boală este eradicată acum datorită vaccinării împotriva poliomielitei.

Oreion

Este o infecție virală care afectează glandele salivare și care duce la inflamarea acestora.

Oreionul nu mai este o boală comună datorită vaccinării.

Rubeolă

Este o boală contagioasă cauzată de un virus transmis de la o persoană infectat prin strănut sau tuse.

Aceasta poate fi prevenită prin vaccinare.

Alte boli luate prin sărut

Alte boli care mai pot fi luate prin sărut sunt: Ebola, Zika, febra dengue, febra galbenă, rabie, sifilis (foarte rar).

Prin sărut NU se pot lua infecții precum: Chlamidia, gonoree sau HIV.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult