Burnout parental – ce este și ce simptome are?

Stresul prelungit poate afecta sănătatea mentală.
  • Publicat:
Burnout parental - ce este și ce simptome are?
Simți că ai eșuat ca părinte? Nu mai simți bucuria de a avea copil? Ai putea suferi de acest sindrom! Foto: Shutterstock

Mulți părinți se simt epuizați din când în când. Și asta nu este de astăzi, ci dintotdeauna. Doar că în zilele în care trăim, se acordă o mare importanță sănătății mentale. Și părinții au nevoie de sprijin, de pauze, de un ritm mai lent la locul de muncă, acasă. Despre instalarea burnoutului parental vorbește Alina Pop, psihoterapeut.

CSÎD: Ce este burnoutul parental?

Alina Pop: Burnout-ul parental este un sindrom care poate apărea în viața părinților atunci când aceștia se confruntă cu stresul de prea mult timp și nu mai au resursele necesare să îi facă față. De reținut că este o experiență diferită față de tulburarea depresivă și, într-un stadiu avansat, de cele mai multe ori, acestea sunt comorbide.

Semne și simptome ale burnoutului parental

CSÎD: Ce simptome are burnoutul parental?

Alina Pop: Sunt 4 simptome caracteristice pe baza cărora se poate și diagnostica. De asemenea, pe lângă acestea sunt prezente si simptomele clasice pe care stresul cronic le produce în organism.

– Epuizare fizică și psihică. Chiar dacă părintele poate avea parte de somn, acesta nu se mai simte odihnit. Simte că parcă totul este greu de făcut, că trebuie să depună mult efort și tot ce ar vrea este să stea și să nu mai simtă nicio responsabilitate.

– Distanțare emoțională față de copil. Nu mai are răbdare și nici dorință de a se conecta cu copilul, nu mai este la fel de dornic să îi asculte poveștile sau să petreacă timp împreună.

Unii părinți nu mai simt plăcere în a avea copii

CSÎD: Care sunt celelalte două simptome ale burnoutului parental?

Alina Pop: Lipsa satisfacției în rolul de părinte. Dacă până acum ceva timp faptul că era părinte îl făcea să se simtă bine, acum i se pare că eșuează în rolul acesta. Simte că viața sa, de când a devenit părinte, îi aduce mai mult stres decât bucurie. Nu mai este mulțumit de sine ca părinte.

– Contrastul între cum era ca părinte și cum este acum. Este conștient de cum este acum ca părinte, observă cum se simte și cum se comportă și este nemulțumit de sine. Rușinea și vinovăția sunt sentimentele care îl macină adesea.

 

Consultant de specialitate: Alina Pop, psihoterapeut 

Alina Pop, psihoterapeut, foto arhivă
Alina Pop, psihoterapeut vorbește despre provocările pe care le au părinții, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult