Camelia Anca Baciu: ”Bătaia copiilor – un comportament greșit”. Cum se aplică o pedeapsă?

Scopul principal al pedepselor este lecția pe care o învață copiii în urma consecințelor logice ale comportamentelor deviante. Pedepsele nu trebuie să fie însă corporale.
  • Publicat:
Camelia Anca Baciu: ”Bătaia copiilor - un comportament greșit”. Cum se aplică o pedeapsă?
Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală

Noi românii avem chiar și zicale despre bătaie, agresiunea fizică la adresa copiilor. ”Unde dă mama crește” sau chiar ”Bătaia e ruptă din rai”… Multe familii din România încă practică corecțiile fizice la adresa copiilor. Camelia Anca Baciu, psiholog-psihoterapeut, explică de ce este greșit să îți bați copii.

 

Mă întreabă părinți despre dacă și cum și când să-i pedepsească pe cei mici. Dacă bătaia “ruptă din rai” mai e de actualitate? Dacă prietenia cu ei e cheia relaționarii fericite. Sunt subiecte vaste, interactive, pentru cursuri, workshop-uri și cărți. De aceea, sumarizez: Relația adecvată dintre părinți și copii nu este de prietenie. Este de comunicare permanentă, de atașament, de respect, de autoritate a părinților. Despre iubire nu mai pomenesc. Ar trebui să fie intrinsecă și necondiționată).

De ce nu e indicat să fii prietenul cel mai bun al copilului

Prietenia presupune, printre altele, împărtășirea necazurilor și problemelor. N-ar fi corect pentru copii să-i împovărăm cu greutăți și dileme de adulți pe care ei încă nu știu cum să le rezolve. Autoritatea este esențială (specifică statului de adult) și presupune limite și reguli, fără de care evoluția și interrelaționarea sunt defectuoase.

Copilul urmărește, de obicei (conștient sau nu):

  • Servicii – să facă cineva lucruri pentru el, în locul lui (răsfățul și de aici pericolul descurajării, al sentimentului că nu e capabil)
  • Să atragă atenția (când simte că nu e conectat, util, important)
  • Să-și demonstreze puterea, prin comportamente nedorite (spunând NU, fiind apatic)
  • Să se răzbune (când simte căe nesemnificativ, că nu contează)

Ce rol are pedeapsa în educația copilului?

Pedeapsa își ea și ea rolul ei. Nu e om care să nu fi pedepsit sau să nu fi fost supus ei la un moment dat. Dar nu trebuiă să fie fizică. Și nici violență verbală sau sub formă de amenințări. Astea dau copiilor sentimente puternice de nesiguranță și anxietate. Apoi de descurajare sau de revoltă și agresivitate în răspunsul lor (se simt inferiori). Puii de om își doresc să aparțină și să fie semnificativi. Dacă “îi rupem cu bătaia” vor înțelege că nu contează pentru noi, iar implicațiile în viața lor de adult vor fi dintre cele mai nefaste. Știu, uneori nervii și supărările ne dărâmă calmul și ne pun echilibrul în instabilitate, dar ne dorim ca situațiile astea să rămână excepții.

Cum și când se aplică o pedeapsă corect?

Pedeapsa se aplică unui comportament greșit sau nedorit, nu persoanei. Este corect ca pedeapsa să fie:

  • Rostită cu calm, fără agresivitate
  • Realistă (legată de faptă)
  • Rezonabilă(nu exagerată și confuzională)
  • Spusă cu respect, la scurt timp după efectuarea comportamentului

 

Scopul principal este lecția pe care o învață copiii în urma consecințelor logice ale comportamentelor deviante. Părinții trebuie să fie consecvenți în situațiile de pedeapsa, să nu fie haotici și duri, pentru vor speria odraslele și conflictele vor escalada. Cum? Cu frustrări în viața adultă, cu anxietate, depresii și alți predictori pentru o evoluție nesatisfăcătoare, ratată a celor cărora le-am oferit viața…

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult