”Adolescenții se confruntă cu probleme reale în această etapă din viața lor. Trebuie să facă față schimbărilor hormonale, pubertății, presiunilor sociale, din partea părinților, școlii și colegilor. Pentru adolescenți, cea mai importantă sarcină este căutarea propriei identități. Odată cu explorarea identității vine și lupta pentru independență” explică psihologul Camelia Anca Baciu. Despre provocări ale adolescenței atât pentru tineri cât și pentru părinți în cele ce urmează.
CSÎD: Ce este adolescența ?
Camelia Anca Baciu: Adolescența este un timp din viața de om dintre copilărie și etapa adultă, de maturizare completă. Este un vârtej, un tsunami de emoții, sentimente, senzații, neliniști, confuzii, convingeri, descoperiri, șanse, dorințe, derapaje, învățături, acumulări, explorări, greșeli, iubiri. O perioadă foarte suculentă, tulburătoare și extrem de pasionantă pentru „studiul evoluției umane”.
CSÎD: Ce este adolescența din punctul de vedere al unui psiholog?
Camelia Anca Baciu: La fel vede psihologul și viața părinților în timpul adolescenței celor cărora le-au dat viața. E o “probă” importantă, de olimpiadă. Pentru ca nici adultul nu trebuie sa renunțe la sinele lui pentru copil, nici copilul la sinele lui pentru adult. Fiindcă renunțarea asta pune povara pe minor, care va crește cu modelul “sacrificiului părintesc”. În situații de cumpană, tu, adult, întreabă-te: „Aș fi fericit să-mi văd copilul cândva în situația în care mă aflu eu acum?”
CSÎD: Ce nevoie de bază au adolescenții?
Camelia Anca Baciu: Adolescenții au nevoie să știe că sunt iubiți și că se pot baza oricând pe părinții lor atunci când dau peste obstacole și adversități.
CSÎD: Pentru cine este mai grea adolescența – pentru adolescenți sau pentru părinții acestora?
Camelia Anca Baciu: Poate fi grea și pentru adolescenți și pentru părinți. Dar poate să nu fie așa, depinde mult de legătura formată între părinți și odrasle în copilărie , de tipul de educație primită, de atașament, de mediu, de prieteni, … Atunci când părintele respectă opinia sau decizia adolescentului, încrederea în sine și stima de sine a acestuia vor crește. Abilitatea celor mai mulți tineri de a dezvolta o stimă de sine înaltă este influențată de viața de familie și, în special, de încurajarea părintească. Când respectul devine o virtute reciprocă, se creează o legătură puternică între părinte și copil.