Care sunt alimentele grele pentru un copil mic?

Alimentele “grele” pentru un copil sunt cele care trebuie introduse cu moderatie si doar dupa o anumita varsta. Spre exemplu, si pestele e “greu” pentru un bebelus de 6 luni! Alimentele grele insa nu au nici o legatura cu cele toxice, asa cum sunt spre exemplu cartofii prajiti, interzisi in timpul copilariei (si dupa).
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt alimentele grele pentru un copil mic?
Care sunt alimentele grele pentru un copil mic?

Alimentele „grele” pentru un copil sunt cele care trebuie introduse cu moderatie si doar dupa o anumita varsta. Spre exemplu, si pestele e „greu” pentru un bebelus de 6 luni! Alimentele grele insa nu au nici o legatura cu cele toxice, asa cum sunt spre exemplu cartofii prajiti, interzisi in timpul copilariei (si dupa).

Nu dati unui copil alimente prajite! Iata o prima recomandare a oricarui medic pediatru. Si nu pentru ca „i-ar cadea greu la stomac”. Alimentele prajite reprezinta o otrava pe care i-ati putea-o furniza micutului. Spre exemplu, cartofii prajiti. Amidonul din acestia in contact cu uleiul de floarea-soarelui incalzit dezvolta o substanta numita acrilamida. Aceasta are capacitatea de a dezvolta tumori maligne (cancer), dar si dereglari grave la nivelul aparatului reproducator (ceea ce poate insemna infertilitate la varsta adulta).

Si carnea prajita in ulei de floarea-soarelui (care se distruge repede la prajire) dezvolta compusi cancerigeni. De asemenea, paneurile (cu pui, peste, porc sau legume). Aceste alimente sunt interzise mai ales in primii ani ai copilariei, pentru ca organismul micutului nu are capacitatea sa se apare de compusii cancerigeni pe care ii contin.

Nici zaharul nu e necesar in alimentatia copilului, pentru ca nu ii ofera nici un nutrient, ci doar ii forteaza pancreasul. In timpul copilariei, dupa 2 ani, puteti sa ii dati miere. Pana in 2 ani, pentru gustul dulce intens sunt recomandate fructele uscate natural. Sa vedem insa care sunt alimentele „grele” pentru un micut.

1. Pana la 5 luni si jumatate, copilul nu are voie sa aiba in farfurie carne, pentru ca sistemele lui metabolice nu sunt inca pregatite. In schimb, dupa doar 2 saptamani, puteti sa ii introduceti in dieta carne de pui, de curcan si carne de vita. E recomandat sa ii dati carne de vita chiar de 2 ori pe saptamana, pentru ca ii furnizeaza fier hemic.

2. Abia dupa 6 luni si jumatate, micutul poate manca galbenus de ou. Dar albusul e un aliment greu pana dupa un an. Proteinele pe care le contine sunt inalt alergene pentru sistemul imunitar al bebelusului. In aceasta categorie se incadreaza si pestele. Acesta poate fi introdus in alimentatie abia dupa 7 luni si jumatate.

3. Sarea este interzisa in alimentatia sugarului, dar si a copilului mic. Este o poveste ca trebuie sa-i sarati alimentele pentru ca altfel nu le mananca. Rinichii bebelusului nu au capacitatea de a procesa o cantitate chiar moderata de sare. Daca nu au capacitatea de a o procesa, nu poate fi eliminata prin urina, deci ajunge in sange si poate produce leziuni la nivelul creierului!
 
4. Mierea este un aliment excelent pentru copilul mai mare de 2 ani. Din pacate, mierea la copilul foate mic este legata de aparitia botulismului infantil. Botulismul infantil este cauzat de bacteria Clostridium botulinum. Din momentul in care sugarul ingereaza sporii acestei bacterii, aceasta se dezvolta si produce o otrava in organism.

Aceasta otrava actioneaza la nivelul creierului, blocand mesajele transmise membrelor pentru efectuarea miscarilor. Temperatura folosita la pasteurizarea mierii nu este destul de ridicata pentru a ucide sporii care cauzeaza botulismul infantil. Acesti spori nu fac nici un rau copilului mare sau adultului.

 
5. Fructele cu puf si seminte mici nu sunt nici ele recomandate pana la un an. Din aceasta categorie fac parte kiwi, dar si unele fructe de padure, cum ar fi zmeura. Acestea sunt inalt alergene si sistemul imunitar al bebelusul poate reactiona zgomotos. 
 
6. Carnea de porc este un aliment greu pentru orice persoana. Insa poate fi introdusa in alimentatia copilului, cu moderatie, dupa 2 ani. Carnea de porc are grasime intre fibrele musculare. Deci si daca ii cumparati cel mai scump muschiulet, tot ii dati copilului grasime de porc. Dupa 2 ani, puteti sa ii oferiti rar cate o bucatica de carne de porc fiarta, la cuptor sau la gratar (dar nu arsa), alaturi de o salata. Ideal ar fi ca porcul sa fie crescut in gospodarie si nu furnizat de industria de carne. 
 
7. Alimentele estrogene naturale. Este vorba de marar proaspat sau seminte de marar sau de semintele de in, ideale pentru orice adult datorita cantitatii mari de Omega 3. Aceste alimente au hormoni estrogeni (feminini) naturali in compozitia lor. Din acest motiv, sunt interzise in timpul copilariei, dar si al adolescentei. Abia dupa aceasta perioada, pot fi introduse in dieta si devin alimente ideale.

Nuci, alune, fistic, dupa un an si jumatate!
 
Uleiul din fructele oleaginoase este excelent datorita compozitie echilibrate de Omega 3 si Omega 6. Dar este excelent pentru un copil de peste un an si jumatate sau pentru un adult. Bebelusii si copiii mici au interzis la aceste fructe.

Proteinele din fructele oleaginoase sunt extrem de grele pentru un sistem imunitar aflat la inceput si pot provoca alergii severe. Spre deosebire de alte alergii, copiii nu scapa de aceasta problema cand ajung la varsta adolescentei. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Chist dermoid la bebelus
Chist dermoid la bebelus