Ce alegem pentru copii: școală publică sau școală privată? Explică Eduard Andrei Vasile, profukool

  • Publicat:
Ce alegem pentru copii: școală publică sau școală privată? Explică Eduard Andrei Vasile, profukool
Sursa foto: Instagram Eduard Andrei Vasile @profukool

Unitățile de învățământ private și-au făcut apariția de ceva timp și în România. Am preluat diferite modele din Occident, am adus sistemele Cambridge și tot felul de resurse care au revoluționat școala românească. Percepând taxe care nu întotdeauna sunt accesibile, părinții nu știu ce să aleagă pentru cei mici.

Încercăm să aflăm care sunt avantajele și dezavantajele școlii de stat versus ale celei private împreună cu Eduard Andrei Vasile, profesor și consilier în dezvoltare personală, cu o specializare în relații de cuplu și relații de familie. Dacă ai întrebări privind educația copilului tău ori vrei să afli cum poți avea o relație fericită și de durată, i le poți adresa într-un mesaj privat pe pagina de Instagram @profukool și îți va răspunde într-un video.

CSID: Cred că prima întrebare care stă pe buzele tuturor părinților este dacă școlile private sunt mai bune decât cele de stat.

Eduard Andrei Vasile: Da și nu. Am lucrat în sistemul privat și foarte multe dintre ele sunt orientate mult prea mult către bani.

Firește că e un business, e afacerea și speranța unei vieți liniștite a cuiva, nu? Doar că, involuntar, se pierde latura umană. Este ceva ce simt mai mult copiii decât noi, adulții. Cazuri și cazuri.

Sunt mai bune prin prisma efectivului de elevi dintr-o clasă – mult mai ușor de gestionat, atenție sporită pentru fiecare, mâncare, opționale, resurse interactive și atractive.

Ce trebuie să știe părinții este că în schimbul unei sume de bani plătită lunar/ anual, nu garantează nimeni că cei mici vor deveni genii.

CSID: Sunt școlile de stat mult prea învechite?

Eduard Andrei Vasile: Unele da, altele nu. Majoritatea școlilor din București au fost recondiționate, modernizate, dotate.

Dacă ne gândim la cei mai puțin norocoși din sate și cotloane, firește că sunt învechite. Doar că ați rămâne surprinși să vedeți cum arată o școală sau un liceu de stat din sectorul 3. Proiecte chiar reușite.

CSID: Profesorii sunt altfel la privat?

Eduard Andrei Vasile: Profesorii și învățătorii nu au altă variantă. Părinții au așteptări mult mai mari de la școlile private, iar copiii sunt mult mai dădăciți acolo.

Nu aș spune că e un lucru neapărat bun. Mulți dintre ei ajung la licee de stat, gimnaziu și se sperie la început de „severitatea” unora dintre profesori.

CSID: Ce anume nu ți-a plăcut la sistemul privat?

Eduard Andrei Vasile: Eu încă lucrez în sistemul privat, dar într-o altă instituție, nu într-o școală. Dar chiar și așa, lucrurile stau total diferit.

La școală nu mi-a plăcut felul în care erau umplute anumite ore: cu decupaje. Acum, sinceri să fim, ajută și acele decupaje, dar nu putem face asta aproape zilnic, doar de dragul de a duce părinților dovezi că ne ocupăm de copii.

Eu m-am axat pe gramatică, vocabular, jocuri interactive cu instrucțiuni în engleză. Eu n-am decupat cu ei și probabil nici nu voi decupa vreodată.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Eduard Andrei Vasile (@profukool)

CSID: Profesorii se dedică mai mult la privat datorită salariilor mai mari?

Eduard Andrei Vasile: Profesorii adevărați se dedică la fel, oriunde ar fi. Dar, cum suntem oameni, cheful de muncă ne mai este dat și de apreciere, salarii, bonusuri.

Ai să râzi, dar la stat aș fi avut salariul mai mare decât la privat, vorbesc de prima experiență.

Știm că începuturile sunt deseori înjositoare pentru cei mai mulți dintre români, „trebuie să pornim de jos”. Așa e, dar parcă am început de sub pământ.

CSID: Sunt toate școlile private la fel?

Eduard Andrei Vasile: Nicidecum. Deși centrul la care merg acum este tot privat, aici se muncește pe bune. Nu decupăm și nu lipim în clasele mari, nu prezentăm realitatea altfel decât e.

Mai ține și de conducere și sunt tare bucuros că doamna mea învățătoare îmi este acum… colegă 🙂

Îndemn părinții să fie atenți la modul de lucru din școlile private și să ia în calcul mai multe variante, inclusiv pe cele de stat.

Nu tot ce zboară se mănâncă. Nu că la stat este totul roz. Nu este, nu a fost și nici nu va fi vreodată.

Nu există pădure fără uscături, dar nu tot ce e bun trebuie să și coste.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”