Ce este hMPV – virusul ce atacă în special sugarii și bătrânii

Pentru majoritatea copiilor și adulților, nu veți putea deosebi hMPV de o răceală fără a face teste specifice. Simptomele sunt însă diferite la copii și la adulți.
  • Publicat:
Ce este hMPV - virusul ce atacă în special sugarii și bătrânii
Ce este hMPV – virusul ce atacă tot mai multe persoane? foto: ProfiMedia

Autorități în sănătate publică precum CDC (Centrul pentru Controlul și prevenția bolilor din SUA) sunt îngrijorate de creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri cu  metapneumovirus uman ( hMPV) încă de la începutul 2023. Conform specialiștilor CDC în luna mai că a existat un vârf al numărului de cazuri de metapneumovirus uman (hMPV). hMPV se asemănă foarte bine cu o răceală. Printre simptomele cele mai comune enumerăm: secreții nazale, durere în gând, tuse. Cine intră în categoriile de risc pentru hMPV? Ce tratamente există? Ce se întâmplă în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit care s-au infectat cu hMPV?

Ce este hMPV? Definiția medicală spună că metapneumovirusul uman, denumit mai frecvent hMPV, este un virus care afectează tractul respirator. Face parte din aceeași familie cu virusul sincițial respirator (RSV). De la descoperirea hMPV, acesta este acum considerat a doua sau a treia cauză principală a infecțiilor virale ale căilor respiratorii inferioare și a pneumoniilor virale la copiii care au nevoie de asistență medicală, a declarat pentru Healthline Dr. Michael Chang, expert în boli infecțioase pediatrice la UT Health Houston și la Children’s Memorial Hermann. În anumite cazuri de hMPV, pot apărea și simptome mai severe: bronșiolită, pneumonie, acutizare astm, crup. Copiii mici sunt mai afectați și chiar necesită spitalizare. În cazuri extreme, se pacientul poate chiar ajuge la terapie intensive. S-a semnalizat că în cazul unor pacienți, pot apărea și simptome la nivelul urechii. Boala tractului respirator inferior poate fi suficient de severă pentru a necesita spitalizare și chiar terapie intensivă în cazuri rare. Care sunt în simptomele comune?

hMPV (metapneumovirus uman) simptomele și semne comune

„Marea majoritate a pacienților cu infecție acută cu hMPV sunt copii și vor avea cele mai comune simptome ale căilor respiratorii superioare; nas care curge, tuse, febră. Ocazional, se poate observa ochiul roz de la hMPV”, a explicat dr. Michael Chang, pediatru expert în boli infecțioase la UTHealth Houston and Children’s Memorial Hermann pentru publicația Healthline Medicii semnalează următoarele simptome hMPV la copii:

  • tuse
  • febră
  • congestie nazală
  • dureri de gât

Simptome hMPV la adulți

Mediciii atrag atenție că între adulți și copii pot exista diferențe chiar dacă sunt infectați cu hMPV. „Adulții cu infecție cu hMPV pot avea pneumonie virală, înrăutățirea astmului sau simptome de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Adulții pot face bronșită”, a mai explicat dr. Chang. În general, infecția cu hMPV seamănă foarte mult cu infecțiile tractului respirator superior.

Cum îți dai seama că este răceală comună sau hMPV?

În general, nu se necesită testare. Dar dacă este cazul, se pot face teste în nas și gât. „De asemenea, testarea pentru hMPV nu este atât de frecventă în mediul ambulatoriu și multe spitale nu testează hMPV nici pentru pacienții internați. Testarea se face sub forma unui tampon nazal pentru a căuta materialul genetic viral prin PCR”.

Cum se tratează hMPV

În acest moment nu există tratamente antivirale specifice pentru hMPV. Ca și în cazul răcelilor comun se tratează simptomele. Hidratarea corespunzătoare, scăderea febrei sunt indicate. O atenție sporită trebuie să se dea sugarilor și copiilor mici în cazul lor se impune și admistrarea de oxygen suplimentar.

„Simptomele dispar de obicei cu odihnă și cu tratamente fără prescripție medicală similare cu cele pentru răceala obișnuită. Orice pacient cu o infecție severă, inclusiv dificultăți de respirație, trebuie să apeleze prompt la asistență medicală”, a spus Ogunseitan pentru aceeași publicație. Printre măsurile de igienă care se impun se numără: spălarea și dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii medicale.

Categorii de risc pentru complicații din cauza hMPV

Copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, copiii cu boli de bază, cum ar fi istoricul de prematuritate, displazia bronhopulmonară, boli cardiace congenitale, astm și sistem imunitare slăbit au un risc mai mare pentru complicații. De asemenea, și pacienții cu vârsta de peste 65 de ani cu boli cardiace sau pulmonare cronice subiacente, inclusiv astm și BPOC, sau care au sistemul imunitar slăbit prezintă un risc crescut de forme severe.

Când crește numărul de infecții cu hMPV

„La fel ca VSR și gripa, hMPV are, de asemenea, epidemii anuale la sfârșitul iernii și începutul primăverii, de obicei la 1-2 luni după sezonul VSR și al gripei. Pentru orice sezon viral respirator (din octombrie până în aprilie), hMPV se face vinovat pentru o parte din cazurile de infecții respiratorii. Mai exact, pentru 5% și 10% din infecțiile virale respiratorii simptomatice, deși acest procent va fi mai mare în timpul vârfului sezonului hMPV”, a adăugat Chang.

De ce riscăm mai multe răceli în această perioadă?

Renunțarea la distanțarea socială, renunțarea la măști medicale în spațiile publice sunt binevenite. Însă, poate ați observat un mai mare număr de îmbolnăviri, răceli în ultima perioadă? Iată ce explicație ar putea fi plauzibilă. „Mulți viruși care infectează oamenii pentru a provoca boli respiratorii similare cu răceala comună ar putea crește în ultimele luni deoarece majoritatea părților lumii au trecut printr-o hibernare (blocare) în ultimii doi ani, iar mulți dintre acești viruși nu au circulat în populație”, a declarat Ogunseitan pentru aceeași sursă. „Nu am dobândit tipurile de imunitate naturală care ar fi putut evita infecția. Când oamenii au început să se amestece și să călătorească recent, aceste infecții au crescut brusc.”

Surse: CDC SUA,

Healthline

Today

Urmărește CSID.ro pe Google News