Ce le dăm copiilor să mănânce vara?

Cu siguranţă, faceţi toate eforturile ca să-i mulţumiţi pe cei mici. Dar ei refuză atât de multe alimente bune încât vara, când e şi foarte cald, devine un fel de demonstraţie de diplomaţie să poţi să oferi copilului tot ce este mai bun. Din aceste motive, vă sugerăm câteva idei utile, obţinute după multă vreme petrecută alături de copii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce le dăm copiilor să mănânce vara?

Cu siguranţă, faceţi toate eforturile ca să-i mulţumiţi pe cei mici.

Dar ei refuză atât de multe alimente bune încât vara, când e şi foarte cald, devine un fel de demonstraţie de diplomaţie să poţi să oferi copilului tot ce este mai bun.

Din aceste motive, vă sugerăm câteva idei utile, obţinute după multă vreme petrecută alături de copii.


„Nu vreau să mănânc!’’, „Mănânc mai târziu!’’, „Nu-mi place, nu înţelegi!?’. Sună familiar aceste cuvinte? Da, dacă aveţi copii aflaţi la vârsta la care papilele gustative încep să fie educate. De obicei, părinţii încearcă să-i convingă pe copii că mâncarea ar trebui să fie sănătoasă. Iar prinţii şi prinţesele nu apreciază niciun efort gastronomic al părinţilor, ci mai degrabă bombonica vândută în colţul străzii sau o prăjitură la care lista aditivilor depăşeşte imaginaţia unui om obişnuit.

Şi ce faceţi când mofturile celor mici se întâlnesc cu arşiţa verii şi rezultă ori lipsa oricărui apetit pentru mâncare, ori o poftă exagerată doar pentru dulce?

Un nutriţionist celebru scria, într-una dintre cărţile sale, că părinţii care îşi iubesc copiii nu le dau dulciuri din comerţ. Are dreptate. Dar în felul acesta nu rezultă decât frustări. Şi atunci încercaţi cumva să gestionaţi nevoia de dulce, acasă, chiar dacă vă răpeşte timp. Iată ce puteţi faci!

Dulce la domiciliu

Haideţi să vedem cele mai uşor de preparat reţete. Începem cu un fel de îngheţată care se poate pune la răcit doar în frigider, deci nu mai aşteptaţi să-şi facă treaba congelatorul. Se obţine din iaurt natural, fructe de pădure congelate (le găsiţi în orice supermarket), miere şi puţină cacao.

Mixaţi şi aţi obţinut un dulce savuros şi cu o culoare scoasă din raftul unui magazin. Iaurtul natural se prepară simplu acasă, dacă vreţi cantităţi mari şi nu aveţi suficienţi bani să luaţi doar iaurturi bio.

Cumpăraţi lapte natural din dispozitivele care sunt peste tot prin oraş, îl fierbeţi şi îl puneţi într-o oală mare din inox sau, ideal, într-un recipient din lut care are şi capac. În laptele fiert, dar adus la temperatura camerei, turnaţi un iaurt mic, natural, de preferinţă ecologic, cu bacterii saprofite controlate. Acoperiţi şi lăsaţi la temperatura camerei. În cel mult 2 zile e gata iaurtul. Are un gust de excepţie, aşa cum nu se găseşte în comerţ. Îl mai puteţi oferi cu frunzuliţe pisate de mentă proaspătă.

Devine astfel un fel principal de mâncare. Vara oferiţi-le şi supe. Ştim că supele din legume nu plac majorităţii celor mici. Dar ce-ar fi să faceţi o supă de midii şi cu legume? Midiile se curăţă, se pun într-o tigaie, la foc intens, cu un pahar de apă, cu mult usturoi, ceapă verde şi condimente. După 5 minute, culegeţi carnea gustoasă şi o combinaţi cu ardei, dovlecel, roşii, într-o supă. Puteţi să puneţi şi tăiţei de casă fără să greşiţi prea mult. Rezultă un preparat de vară hrănitor. Fierul din midii este la fel de valoros precum cel din carnea roşie.

Vegetalele, cele mai „bune” prietene ale copiilor

Mai trebuie să le oferiţi fructe de sezon, cât mai multe. Dacă nu le place să mestece fructe – există şi astfel de pretenţii –, le mixaţi în cuburi mari şi faceţi un fel de salată de fructe peste care puteţi turna, fără să greşiţi major, smântână mixată cu miere, un fel de frişcă naturală aşadar. Vă limitaţi la 2 linguri şi salata de fructe va fi acceptată uşor. În plus, smântâna, chiar dacă este un produs cu grăsimi saturate, animale, nu se evită.

Grăsimile sunt necesare într-o dietă normală a unui copil, în proporţie de 30%. Salata de fructe se poate completa cu grăsimi, de data aceasta nesaturate, bune, cu un sfert de avocado, şi el tăiat în cuburi mici sau chiar dat prin mixer, ca să fie mai uşor acceptat.

Sigur, cei mici ar trebui să consume salate de legume.Sunt greu de acceptat de către cei mai mulţi. Tăiaţi legumele proaspete, de sezon, în cuburi foarte mici. Apoi faceţi un sos cu ulei presat la rece, zeamă de lămâie, busuioc proaspăt, mărar, cimbru, pătrunjel, toate mărunţite bine. Turnaţi amestecul peste legume şi le schimbaţi gustul radical, apoi adăugaţi tot pentru gust, dar şi pentru aspect, boia de ardei dulce.

Nu le faceţi rău celor mici, dimpotrivă le oferiţi un antioxidant puternic care are un aspect comercial pentru un copilaş. Este o sugestie ca să accepte uşor alimente sănătoase pe care le resping cei mai mulţi micuţi.

Cerealele, nelipsite din meniuri

Să ne referim şi la pâine. Cu cei mici ar trebui să vă jucaţi de-a cum se face pâinea. E simplu, interesant şi iese ceva bun. Pâinea este un aliment de bază, un fel principal de mâncare. Alimentele de bază nu sunt carnea, ouăle şi brânzeturile, ci înseamnă alimente care pot şi trebuie oferite zilnic şi reprezintă cel mai mare aport de nutrienţi.

Acestea înseamnă produse lactate fermentate sau lapte dulce, legume de orice tip, leguminoase, pâine, fructe, miere. Pâinea integrală este pâinea adevărată, cea albă este doar o prăjitură fără topping. Pâinea se poate face în casă, alături de cei mici, pentru că e distractiv. Nu coaceţi pâine în tăvi de cozonac, ci faceţi chifle de diverite forme – inimioare, cercuri, pătrăţele, pe care să le combinaţi cu susan, chimen, chiar mac, dar cu moderaţie.

Pâinea se face din făină întregrală, apă călduţă, puţină sare şi drojdie. Mai întâi amestecaţi puţină făină cu drojdie şi cu apă călduţă. Lăsaţi la crescut. Se formează astfel maiaua care se combină în continuare cu apă şi făină, câtă vreţi. Apoi se lasă la crescut. Din acest aluat faceţi pâini sub formă de biscuiţi mai mari. Vor fi acceptaţi, mai ales dacă au deasupra condimente.

Sunt gustoase şi dacă presăraţi deasupra măsline date prin mixer. După ce chiflele se coc, turnaţi peste ele puţin ulei presat la rece şi le daţi celor mici cu o roşie. Va fi o masă completă, uşor de acceptat, dar şi distractivă. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult