Femeile aleg să devină mămici la o vârsta din ce în ce mai înaintată, fie din motive sociale – se concentrează mai mult pe construirea unei cariere -, motive materiale – amânarea unei familii pentru că nivelul de trai nu permite creşterea unui copil -, sau din motive medicale.
În prezent doar 54% dintre femeile din România devin mămici în intervalul de vârstă recomandat de medici. Această amânare are un impact direct în şansele de concepţie.
Rezerva ovariană poate să scadă dramatic la pacientele peste 40 de ani sau chiar să se epuizeze complet, facând dificilă şi uneori chiar imposibilă întemeierea unei familii.
Pentru a evita un astfel de scenariu, o posibilă soluţie ar fi crioconservarea ovocitelor – procedură modernă care permite femeilor să-şi congeleze ovulele sănătoase pentru o concepţie ce va avea loc în viitor.
Procesul este unul cât se poate de simplu. În cazul în care eşti sănătoasă clinic, medicul va recolta ovulele sau ovocitele după ce este administrat un tratament de stimulare ovariană. La o zi şi jumatate de la administrarea medicamentelor este realizată procedura de puncţie foliculară, prin care sunt colectate ovocitele ce urmează a fi criogenate (procedeul durează aproximativ 20 de minute).
Una dintre ultimele teme puse în discuţie la nivel european, a fost cea legată de crioconservarea ovocitelor şi dacă acestei activităţi îi este atribuită, respectiv primează motivaţia medicală sau motivaţia socială.
În România nu există reglementare legală privind acest aspect. Majoritatea centrelor de FIV realizează aceste proceduri numai din motive medicale. De asemenea, nu există registru naţional FIV unde aceste date să fie raportate.
Mai multe informaţii ne oferă chiar doamna embriolog senior Monica Dăscălescu, specialist Academia de FIV:
„Ovocitele, spermatozoizii şi embrionii se pot congela actualmente printr-un procedeu revoluţionar numit vitrificare. După vitrificare, ei se pot menţine în azot lichid la temperatura de -196 de grade Celsius, teoretic pe timp nelimitat. Practic, timpul este limitat de politica clinicii respective, ei fiind păstraţi între 5 şi 10 ani.
Vitrificarea ovocitelor este aşa cum am mai spus, o tehnică inovativă care, pe lângă faptul că a reuşit o supravieţuire într-un procent destul de mare al acestora după decongelare, permite şi două lucruri importante, ca crioconservarea din punct de vedere medical şi social.
Crioconservarea ovocitelor din punct de vedere medical se face în cazul femeilor care urmează să sufere anumite tratamente oncologice (chimioterapii, radioterapii), tratamente care afectează profund, de multe ori iremediabil, fertilitatea femeilor. Iar crioconservarea ovocitelor din punct de vedere social se poate face la femeile care doresc să-şi conserve ovocitele preventiv, considerând că, din diverse motive personale, pot amâna momentul concepţiei unui copil.”