Ce vrea să spună bebe când plânge? Ghid de interpretare a plânsului la bebeluşi

La început, părinţilor le e greu să facă deosebirea între un tip de plâns şi altul. Care dintre hohote reprezintă o urgenţă? Care mai poate aştepta? Ascultând cu atenţie, odată cu timpul şi cu experienţa vei învăţa să interpretezi mesajul plânsetelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce vrea să spună bebe când plânge? Ghid de interpretare a plânsului la bebeluşi

La început, părinţilor le e greu să facă deosebirea între un tip de plâns şi altul. Care dintre hohote reprezintă o urgenţă? Care mai poate aştepta?

Ascultând cu atenţie, odată cu timpul şi cu experienţa, vei învăţa să interpretezi mesajul plânsetelor. Desigur, uneori motivul e evident. Când bebeluşul plânge după primul vaccin făcut de pediatru, îţi dai seama că urletul înseamnă că îl doare, iar scâncetele din miezul nopţii semnalează că îi e foame.

Ghid de interpretare a plânsului la bebeluşi

Plânsetul puternic, lung şi ascuţit – sau urletul – , înseamnă „Ceva mă doare rău!”. Ce e de făcut? Mergi repede la bebe şi caută o explicaţie. A căzut ceva în pătuţ, îşi duce mâna la ureche ca să arate că îl doare ceva, are febră? Mergi la pediatru cât mai rapid!

Bebeluşul care scânceşte vrea să spună că îi e foame. În acest caz, alăptează-l sau dă-i biberonul. Dacă nu îi e foame, atunci poate are gaze. Ridică-l, ţine-l la nivelul umărului şi fă-l să râgâie.

Plânsul subţire, însoţit de agitaţie şi de frecarea ochilor cu mânuţele arată că lui bebe îi e somn iar tu trebuie să îl duci în pătuţul lui. Dacă plânsul cu suspine continuă, atunci înseamnă că e obosit de atâta joacă şi vrea doar să fie lăsat în pace.

Apoi, există situaţii în care bebe plânge neîncetat, strânge pumnii şi ţine ochii strâns închişi, iar orice ar face mama nu pare să aibă vreun efect. Cel mai sigur este vorba despre colici, care apar ca urmare a durerilor de burtică sau pot fi o reacţie la tensiunea şi agitaţia din casă. Spre marea uşurare a părinţilor chinuiţi, colicii apar doar în primele trei luni de viaţă.

Văietatul sub forma unui plâns nazal slab, cu o tonalitate scăzută şi posibilă înroşire a feţei arată că bebe nu se simte prea bine iar tu trebuie să verifici dacă nu cumva are febră, ţine picioruşele chircite (semn al durerii abdominale), dacă îşi freacă urechea (posibilă infecţie) sau dacă are diaree. Dacă observi aşa ceva, ţine-l în braţe şi vorbeşte-i până se linişteşte şi neapărat fă o programare la medicul pediatru a doua zi.

Ţipătul strident, pătrunzător semnalează faptul că bebe s-a speriat de ceva. Tu va trebui să cauţi sursa sperieturii şi să o elimini, apoi să îl iei în braţe şi să îl calmezi pe micuţ. În alte cazuri, ţipătul poate fi provocat de lipsa mamei, în mintea bebeluşului existând această logică: “Mama a dispărut. Se mai întoarce?”

Tânguirea însoţită de dat din picioare, ca şi când bebe ar încerca să îşi găsească poziţia, e un semnal că  trebuie să schimbi scutecul sau că există o iritaţie, mâncărime de care bebe se simte incomodat.

Există şi situaţii când bebeluşul plânge imediat după ce a fost alăptat, iar cea mai probabilă cauză este alimentaţia condimentată a mamei, care ajunge în lapte, provocând gaze sau alte probleme intestinale minore. Aşadar, mai uşor cu mâncărurile asiatice în perioada de alăptare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult