Există ceaiuri naturale, ce stimulează lactația și te ajută să crești producția de lapte matern. La polul opus desigur, există și ceaiuri care pot reduce cantitatea de lapte și despre care ar fi bine să știi, pentru a le evita pe perioada alăptării.
Ceaiuri care stimulează lactația
Feniculul nu doar că stimulează producția de lapte matern, ci și previne anemia, indigestia, gazele, colicii și diareea, aceste beneficii transmițându-se prin lapte și copilului.
În plus față de stimularea lactației, ceaiul de coriandru are proprietăți antibacteriene, antiseptice, antiinflamatorii și expectorante.
Ceaiul de anason îmbunătățește digestia și stimulează lactatia, ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv și previne colicii.
Ceaiul de șofran sălbatic stimulează foarte eficient lactatia, este antiseptic, îmbunătățește digestia și susține bună funcționare a ficatului și a pancreasului.
Precauții la prepararea plantelor
1. Asigurați-vă că acestea provin dintr-o sursă de încredere. Planta poate conține o toxină cauzată de o substanță toxică, precum și surse de otrăvire cu metale grele extrase din sol, pot provoca intoxicații alimentare din cauza contaminării bacteriene sau fungice.
2. Nu luați în cantități mari. Urmați recomandările experților profesioniști în fitoterapie. Produsele “naturale” nu sunt întotdeauna bune în orice cantitate: plantele conțin substanțe active și pot duce la intoxicare sau pot acționa ca disruptori endocrini dacă sunt administrați în cantități excesive sau pentru lungi perioade de timp.
Ceaiuri de care să te ferești în timpul alăptării
Ingredientele din ceaiuri de care trebuie să te ferești în perioada alăptării, deoarece au efectul opus și pot stopa alăptarea sunt:
- Salvie
- Mentă
- Roiniță
- Pătrunjel
- Cimbru
- Coada șoricelului
- Nuc american