Cel mai bun moment să faci sex pentru a rămâne însărcinată. Ce trebuie să știi despre ciclul de ovulație

Cel mai bun moment să faci sex pentru a rămâne însărcinată. Ce trebuie să știi despre ciclul de ovulație

Ciclul de ovulație – mai precis urmărirea acestuia – este un proces simplu care te poate ajuta să identifici zilele în care ești cel mai fertilă. Acest lucru este de folos pentru a putea planifica acele zile în care să faceți sex pentru a avea cele mai mari șanse de a concepe.

Pentru unele cupluri (din ce în ce mai multe, din păcate), a obține o sarcină poate dura mai mult decât se așteaptă partenerii. În cazul în care cauți ajutor pentru a concepe în mod natural, un prim pas îl reprezintă urmărirea ciclului de ovulație.

Ne explică de ce este importantă sincronizarea sexului în funcție de ciclul de ovulație dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ciclul de ovulație și importanța sincronizării sexului pentru a obține o sarcină

Dacă încerci să rămâi însărcinată, momentul în care tu și partenerul tău faceți sex este critic, iar în privința acestuia multe cupluri greșesc. Perioada cea mai fertilă din ciclul menstrual (fereastra fertilă) sunt zilele care au precedat ovulația, înainte ca ovulul să fie eliberat din ovar și ziua ovulației.

După ovulație, ovulul supraviețuiește doar 24 de ore, în timp ce sperma își păstrează capacitatea de fertilizare timp de două până la trei zile în trompele uterine. Din acest motiv, recomandăm cuplurilor să facă sex la fiecare două zile în perioada ferestrei fertile și înainte de ovulație. Aceasta înseamnă că spermatozoizii sunt gata și așteaptă eliberarea ovulului din ovar, explică dr. Vythoulkas.

Dacă aștepți încercând să coordonezi relațiile sexuale în momentul exact al ovulației, cel mai probabil vei rata fereastra fertilă și oportunitatea de concepție în acea lună. Din acest motiv, instrumentele care îți spun când ai ovulat sunt utile doar pentru a te ajuta să prezici când vei ovula luna viitoare, presupunând că ai cicluri regulate.

Așadar, pentru a putea identifica fereastra fertilă, este obligatoriu să stabilești care este ziua ovulației.

Mai întâi va trebui să calculezi durata medie a ciclurilor. Un ciclu începe cu prima zi a menstrei și se termină cu o zi înainte să înceapă următoarea. În general, ovulația are loc cu 14 zile înainte de menstră. Astfel, în cazul unui ciclu cu o durată medie de 28 de zile, ovulația are loc în ziua 14. Așadar, fereastra fertilă este în intervalul zilelor 9-14, cele mai fertile zile fiind 12, 13 și 14.

Dacă ciclul menstrual este de 32 de zile, potrivit aceleiași formule de calcul, ovulația are loc în preajma zilei 18. Ceea ce înseamnă că, în acest caz, fereastra fertilă este cuprinsă în intervalul zilelor 13-18, cu cea mai mare probabilitate de a obține o sarcină în zilele 16, 17 și 18, detaliază medicul specialist în infertilitate.

Acestea sunt doar două exemple, însă fiecare femeie își poate identifica propria fereastră fertilă urmărind perioada ciclurilor menstruale, stabilind ziua ovulației și exploatând-o pe aceasta și pe cele cinci anterioare ei.

Fii atentă la modificările mucusului vaginal
Așa vei ști când este momentul optim să faci sex

Mai poți anticipa perioada în care ovulația urmează să aibă loc observând modificările mucusului vaginal. Cu câteva zile înainte de ovulație vei observa că acesta devine limpede și alunecos, având consistența albușului de ou. Acesta este un semn că ovulația este pe cale să aibă loc.

Este cel mai bun moment pentru a face sex, deoarece spermatozoizii călătoresc mai ușor în acest tip de mucus.

O altă metodă de determinare a ovulației este folosirea unui test de predicție, care se poate achiziționa din farmacii (asemănător testului de sarcină, testarea realizându-se din urină).

Dacă începi să testezi urina cu câteva zile înainte de ziua în care te aștepți să ovulezi, un rezultat pozitiv înseamnă că vei ovula în următoarele 24 până la 36 de ore.

O femeie poate rămâne însărcinată în orice moment al lunii – FALS

Adevărul este că o femeie poate rămâne însărcinată doar câteva zile în timpul ciclului ei menstrual.

De ce? Pentru că ovulele și spermatozoizii trăiesc doar o perioadă scurtă de timp. Spermatozoizii trăiesc aproximativ cinci zile, iar ovulele pot fi fertilizate numai timp de aproximativ 24 de ore după ce au fost eliberate din ovar.

Ovulele și spermatozoizii trebuie să se reunească la momentul potrivit pentru ca fertilizarea să aibă loc și să se creeze un embrion.

Șansele în cifre

A face sex cât mai aproape de momentul ovulației crește șansa de a rămâne însărcinată. Dacă o femeie face sex cu șase sau mai multe zile înainte de a ovula, șansa de a rămâne însărcinată este practic zero.

Dacă face sex cu cinci zile înainte de a ovula, probabilitatea de a rămâne însărcinată este de aproximativ 10%, iar dacă face sex în ziua ovulației sau cu două zile înainte, șansa de a rămâne însărcinată este de aproximativ 30%.

Țineți cont însă că acestea sunt procente medii și depind de vârsta femeii.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult