Expunerea la substantele anestezice pe timpul operatiei de cezariana nu are nici un efect negativ asupra capacitatii intelectuale a micutului ce urmeaza sa vina pe lume, conform oamenilor de stiinta americani. Altii sunt factorii care influenteaza dezvoltarea intelectuala a micutilor, printre care stresul din timpul nasterii.
Ingrijorarile au inceput sa apara cu mult timp in urma, cand multe viitoare mamaci si-au pus problema daca nu cumva doza de anestezic injectata pentru cezariana ar putea afecta creierul bebelusului.
Asta dupa ce testele de laborator efectuate de animale au scos la iveala faptul ca o astfel de procedura are efecte negative iremediabile asupra celulelor cerebrale ale puilor nou nascuti.
Anul acesta insa, oamenii de stiinta au demonstrat ca o singura expunere a copiilor cu varsta sub 4 ani nu creste riscul de a fi diagnosticati mai tarziu cu dizabilitati cognitive. Mai multe expuneri insa cresc riscul de a fi diagnosticati, pana la varsta de 19 ani, cu dizabilitati de cognitie.
Dupa ce au examinat 5.320 de copii nascuti intre 1976 si 1982, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca 20,8% dintre cei veniti pe lume pe cale naturala au dificultati la invatare, 19,4% dintre cei adusi pe lume prin cezariana cu anestezie generala impartasesc aceeasi problema, iar 15,4% dintre cei adusi pe lume prin cezariana cu anestezie locala.
In ciuda rezultatelor, autorii studiului atentioneaza insa femeile ca nu ar trebui sa se grabeasca sa ia o hotarare in favoarea operatiei de cezariana, intrucat aceste cifre ascund de fapt o explicatie. Astfel, femeile care nasc pe cale naturala sunt ceva mai speriate de acest moment, iar hormonii stresului inregistreaza cresteri serioase.
Acesti hormoni au fost asociati, in repetate randuri, cu intarzieri in dezvoltarea creierului. Pe de alta parte, femeile care nasc prin cezariana sunt ceva mai relaxate, hormonul stresului avand valori mai mici in cazul lor.