Să ridice mâna sus ce părinți nu aud săptămânal de la copiii lor cereri de jocuri noi. Jocuri noi nu este o soluție, mai ales că în foarte multe familii copiii primesc prea multe jucării. Iar copiii sunt mai încântați de emoțiile pe care le experimentează atunci când primesc decât atunci când se joacă. Este important să le explicăm copiilor despre importanța resurselor, despre plăcerea pe care o pot experimenta când redescoperă un joc nou, dar și despre faptul că pe măsură ce timpul trece văd jocurile cu alți ochi deoarece au mai acumulat experiență de viață. Și nu în ultimul rând trebuie să le reamintim copiilor că nu este nevoie să se cheltuie bani pentru a se juca.
Ci se pot juca cu tot felul de resurse pe care le au la îndemână. De exemplu, decupând din reviste, ziare, pliante de la supermarketuri imagini, cuvinte. Acestea pot fi lipite într-un mod cât mai creativ într-un colaj. O serie de abilități motrice se dezvoltă, dar și creativitatea. Unde mai pui, că acest tip de activitate nu implică deloc costuri suplimentare.
Reviste cu imagini cât mai atractive, ziare, pliante de la supermarket, hârtie de ambalat cadouri folosită, stickere, foarfece de hârtie (atenție la vârsta copilului), lipici pentru hârtie, o coală de hârtie sau o pânză, flori, frunze, etc.
Alegeți o temă pentru colaj: de exemplu flori roșii, sau fructe exotice, sau persoanje din desene, ceasuri, modă etc.
Împreună cu copiii, răsfoiți revistele și selectați ce imagini se potrivesc temei și care sunt pe plac. Se decupează. Decupați în paralel.
Următorul pas: se amplasează pe coala de hârtie și apoi se lipesc. În funcție de vârsta copiilor, ideile pentru colaj se vor diversifica, evident. Puteți trasa dungi sau scrie mesaje cu markere colorate între imaginile create.
Puteți fixa colajul pe frigider cu ajutorul unor magneți sau lipi pe ușa camerei copilului pentru a da o însemnătate și mai mare.
Cu prima ocazie vizitați expoziții de pictură, desen etc pentru a cultiva simțul estetic al copilului și a-i menține interesul.