Unele femei rămân însărcinate accidental, fără măcar să îşi planifice acest lucru, în vreme ce altele se străduiesc ani de zile să conceapă. Înainte de a ajunge în etapa inseminărilor artificiale, încercaţi câteva aşa-zise trucuri prin care puteţi planifica cu succes venirea pe lume a unui bebe.
Primul pas, renunţaţi la pilulă
Dacă plănuiţi o sarcină, e bine să renunţaţi la pilula contraceptivă cu cât mai mult timp înainte de a vă pune pe treabă. Totuşi, nu vă speriaţi de faptul că aţi putea avea probleme în concepţie dacă aţi făcut tratament anticoncepţional de-a lungul mai multor ani, unele femei rămân însărcinate imediat ce renunţă la pilulă. În acelaţi timp, este normal să nu rămâneţi însărcinate timp de 3 luni după ce aţi renunţat la ea.
Descoperă momentul ovulaţiei
Asta deoarece ovulaţia este momentul cheie în care rămâi însărcinată. Pentru a afla ziua ovulaţiei tale, numără 14 zile începând cu prima zi a menstruaţiei. Însă aceasta nu este o metodă exactă de calcul, căci pot exista dezechilibre hormonale, iar ovulaţia poate avea loc înainte sau după cele 14 zile. În acest caz, aveţi la dispoziţie o serie de produse farmaceutice care vă ajută să vă măsuraţi temperatura bazală (temperatura corpului dimineaţa devreme, imediat după trezire) sau să descoperiţi concentraţia hormonală din urină. Aceste metode sunt eficiente în proporţie de 96% şi anunţă, de obicei, ovulaţia cu circa 2 zile înainte.
Faceţi sex cel puţin o dată la 3 zile
Durata de viaţă a spermatozoizilor odată ajunşi în interiorul organelor genitale feminine este de circa 72 de ore.
Fiţi atente la alimentaţie
Hrana sănătoasă favorizează concepţia. Dietele hipocalorice ne ajută să slăbim, însă au adesea un impact negativ asupra fertilităţii. Cu câteva luni înainte de a vă hotărî să faceţi un copil este indicat să renunţaţi la orice tip de dietă şi să consumaţi alimente cât mai sănătoase. Excesul de zahăr creşte nivelul de adrenalină care interferează cu progesteronul, un hormon ce are un rol important în pregătirea uterului în vederea sarcinii. Şi cafeaua, alcoolul sau fumatul au un rol negativ în tot procesul de concepţie.
Anotimpul berzei
Trebuie să ştiţi că fertilitatea nu merge în linie continuă de-a lungul anului. Spre exemplu, bărbaţii produc un număr mai mare de spermatozoizi la începutul primăverii şi la sfârşitul toamnei.
Atenţie la medicamente
Unele medicamente analgezice, precum antiinflamatoarele non steroidiene, influenţează negativ hormonii prostaglandinici, hormoni ce au un rol în contracţia uterină. Nu e indicat să le luaţi în perioada ovulaţiei.
Relaxaţi-vă
Stresul, anxietatea, teama de nereuşită, blocajele emoţionale cunt contraproductive. Nu veţi rămâne uşor însărcinate dacă nu vă relaxaţi şi nu lăsaţi timpul să decidă când se va întâmpla minunea.