Cristina Andreea Stan, coach: ”Pentru un copil abuzat, iubirea poate arăta ca abuzul, pentru unul neglijat, iubirea capătă forma neglijenţei”

Fiecare dintre noi asociază iubirea cu ceea ce cunoaşte.
  • Publicat:
Cristina Andreea Stan, coach: ”Pentru un copil abuzat, iubirea poate arăta ca abuzul, pentru unul neglijat, iubirea capătă forma neglijenţei”
Coah Cristina Andreea Stan, foto arhivă personală

Vrem iubire. Ne dorim iubire. Vorbim despre iubire. Căutăm iubire. Suferim în numele iubirii, suntem fericiți în numele iubiri. Și totuși, fiecare dintre noi percepe iubirea prin filtrul personal. Și o definește conform propriei experiențe. Despre cum poate fi definită iubirea am stat de vorbă cu Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărții ”Vrei să iubești? Începe cu tine!

 

CSÎD: Ce înseamnă iubire?

Andreea Stan: Pe cât de uşoară pare această întrebare, pe atât este de grea! Să defineşti iubirea la modul general nu este deloc simplu, pentru că fiecare o poate înţelege diferit, în funcţie de credinţele învăţate, trăirile şi experienţele fiecăruia. Poate nu există chiar 7 miliarde de definiţii, câţi suntem pe pământ, însă cu siguranţă există mai mult de una singură.

Iubirea poate avea o multitudine de definiții

CSÎD: Explică-ne!

Andreea Stan: Ceea ce pentru tine, de exemplu, poate fi iubire, pentru mine poate fi obsesie, dependenţă sau orice altceva. Ceea ce tu vei tolera, în numele iubirii, poate pentru mine ar fi de netolerat. Depinde foarte mult de bagajul fiecăruia, de ceea ce a văzut şi învăţat când era mic, în familia sa, de “ochelarii” prin care priveşte lumea.

CSÎD: Cum ar putea arăta iubirea pentru cei care au fost abuzați sub diferite forme?

Andreea Stan: Poate pentru un copil abuzat, iubirea arată, din păcate, ca abuzul, pentru unul neglijat, iubirea capătă forma neglijenţei. Fiecare o asociază cu ceea ce cunoaşte. Dacă sunt persoane cu multe carenţe afective din copilărie, de exemplu, obişnuite fiind cu un anumit tipar, ele vor căuta, în mod inconştient, relaţii care să le fie familiare din acest punct de vedere – pentru simplul motiv că nu ar şti să gestioneze situaţii diferite şi nu ar şti cum să se comporte cu cineva care le tratează cu afecţiune şi respect. Pur şi simplu, în mod inconştient, repet, astfel de persoane le vor părea plictisitoare, de exemplu, şi vor căuta “iubirea” aşa cum au învăţat-o şi au trăit-o când erau mici: poate tumultoasă, poate indiferentă, orice, numai varianta “sănătoasă” nu.

Nu căutați iubire identică cu a voastră la alții

CSÎD: În concluzie…

Andreea Stan: Dar aceasta nu va fi “iubirea” mea sau a ta, dacă noi avem alt trecut, de aceea îmi este greu să identific o definiţie universală. Aş putea spune, eventual, că iubirea este atunci când eşti mulţumit, eşti bine, relaxat, în pace şi armonie, nu într-o luptă şi un efort continuu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult