Primele luni de viata sunt dificile atat pentru proaspata mamica, cat si pentru bebelus. O serie de probleme legate de pozitia in care trebuie tinut in brate, hranit, imbaiat sau asezat in pat pentru somn par dificile intr-o prima faza. Bebe este atat mic si de fragil incat iti este teama si sa-l atingi. Curaj! Nu este chiar atat de complicat. Sunt cateva reguli de hranire si de imbaiere pe care este foarte important sa le cunosti. Urmareste-l cu atentie si, astfel, vei afla ce anume il determina sa fie agitat si plangacios. Starea lui este influentata si de starea tuturor celor care-l inconjoara, in special de dispozitia ta. Zambeste-i, vorbeste-i, afla cat mai multe despre el! Astfel vei avea un copil vesel, frumos si sanatos.
De ce trebuie sustinut capul bebelusului?
Pana la varsta de 3 luni, capul bebelusului trebuie sprijinit deoarece miscarile bruste de extensie a gatului, care se produc in lipsa suportului, declanseaza reflexul Moro (o miscare de „imbratisare“ urmata de plans). Este indicat ca, permanent, capul si ceafa micutului sa fie sustinute atunci cand acesta este tinut in brate, hranit sau asezat in pat pentru somn. Dupa 3 luni, reflexul Moro dispare, muschii cefei fiind acum destul de puternici pentru a ajuta capul sa urmeze miscarile trunchiului.
Cand trebuie facuta prima baie?
Bebelusul poate fi imbaiat oricand, cu conditia sa-i fie curatata pielea pe toata suprafata. Ii poti face baie rapida (in cadita cu mai putina apa, la 36-37o C, astfel incat sa nu depaseasca nivelul ombilicului, urmata de uscare prin tamponare usoara), baie cu buretele (copilul va fi asezat pe un prosop uscat, apoi sapunit si clatit cu un alt prosopel de baie). Atentie! Dupa toaleta pielii, urmeaza intotdeauna toaleta bontului ombilical cu pansament steril si cu putin alcool medicinal, pana la cicatrizarea completa a ombilicului.
Daca stranuta inseamna ca a racit?
De cele mai multe ori, raspunsul la o astfel de intrebare este NU. Nou-nascutii sanatosi au mecanismele lor de supravietuire, prin care isi elibereaza caile respiratorii. Secretiile lor nazale se usuca uneori si provoaca stranutul sau diverse sunete, cel mai frecvent fiind fornaitul. Il poti ajuta umidificand aerul din camera, indepartand sursele de praf (perdele, covoare, mileuri, plante, mobilier inutil), curatand zilnic suprafetele si schimbandu-i frecvent asternuturile. Cand narile nou-nascutului sunt foarte mici, el mai poate fi ajutat cu cateva picaturi de ser fiziologic steril picurate in fiecare nara.
Plange prea mult?
Nu se poate spune cat de mult ar trebui sa planga sau nu un bebe. Plansul poate insemna disconfort termic (prea cald sau prea frig), mecanic (ceva il apasa, il strange, pozitia lui nu este buna), foame, sete, durere, lipsa de afectiune si atentie, atmosfera inchisa, zgomotoasa, iritare a celor care il ingrijesc. Daca nu poti depista ce anume il deranjeaza si nu reusesti sa-l calmezi, atunci este indicat sa apelezi la ajutorul unei persoane cu mai multa experienta, iar, in cele din urma, la medic, pentru mai multa siguranta si consiliere.
Nu-i place baia?
Din nou esti pusa la incercare pentru a afla care ar putea fi motivul. Apa este la temperatura pielii (36-37 grade C)? Copilul este sustinut confortabil sub umeri si ceafa? Este manevrat cu blandete si siguranta? Trebuie sa stii ca uneori bebelusul reflecta doar disconfortul tau: fie ca nu-ti place, fie ca nu te simti sigura cand il imbaiezi. In acest caz, un ajutor din familie sau schimbarea tehnicii de toaleta a tegumentelor pot schimba situatia. Exista cazuri foarte rare cand iritarea si arcuirea constanta a bebelusului in timpul imbaierii reprezinta un semn de afectare cerebrala, dar, in toate aceste situatii, sunt prezente si alte semne care ar putea fi depistate de un examen neurologic facut de un expert.