Femeile care vor să ştie până la ce vârstă vor putea procrea pentru a-şi planifica viaţa familială se pot ghida în funcţie de vârsta la care mamele lor au intrat la menopauză, acesta fiind un indiciu destul de clar, informează oamenii de ştiinţă danezi, citaţi de BBC.
Femeile ale căror mame au intrat devreme la menopauză au şi ele, la rândul lor, un numărm mai mic de ovule stocate, astfel că vor intra şi ele mai repede la menopauză, iar perioada fertilă a vieţii lor nu va fi foarte lungă.
Studiul danezilor a inclus 527 de femei, toate cu vârstele cuprinse între 20 şi 40 de ani, cărora le-au analizat rezerva ovariană. Pentru a-şi putea face o idee asupra acestui aspect, experţii au apelat la două metode care indică numărul de ovule rămase în „rezervorul” unei femei: analiza nivelului hormonului anti-Mullerian (AMH), respectiv numărarea foliculilor antrali (AFC). Cu toate că nici una dintre aceste două teste nu oferă o imagine precisă a stadiului fertilităţii unei femei, ele ajută medicii să-şi facă o idee în această privinţă.
Toate femeile se nasc cu un număr de ovule care frmează rezerva lor pentru toată viaţa şi din care lunar, începând cu prima menstruaţie (menarha) se va elibera câte unul. Aşadar, perioada în care ovulele sunt „disponibile”, iar femeia poate procrea, începe în pubertate şi se încheie la menopauză.
AMH şi AFC sunt două tehnici care îi pot ajuta pe medici să-şi facă o idee asupra numărului de ovule care i-au rămas unei femei până să intre la menopauză. Astfel, valorile celor două scad dramatic în cazul femeilor ale căror mame au intrat devreme la menopauză (înainte de 45 de ani), comparativ cu cele ale căror mame au intrat mai târziu la menopauză (55 de ani).
Specialiştii susţin că sunt aproape 20 de ani între momentul în care fertilitatea începe să intre în declin şi instalarea menopauzei. Practic, o femeie care va intra la menopauză la 45 de ani, va începe să aibă probleme de fertilitate în jurul vârstei de 25 de ani. Ceea ce susţin oamenii de ştiinţă este că rezerva ovariană este influenţată de factorul ereditar.
În lumina celor descoperite, secialiştii le sfătuiesc pe femeile care vor să devină mămici să înceapă „munca” din tinereţe căci vor avea mai multe şanse să procreeze. Vârsta la care femeile ating pragul maxim de fertilitate este între 18 şi 31 de ani.
Sursa: BBC.co.uk