Consumaţi zilnic 5 fructe şi legume, încă de la cele mai fragede vârste! Iată o recomandare care ar putea deveni un obicei mai mult decât sănătos pentru toată viaţa dacă, din primii ani, aţi începe să le oferiţi micuţilor aceste cantităţi.
Fructele reprezintă gustarea perfectă doar dacă se respectă anumite criterii de achiziţie. Oricum, cele autohtone sunt în topul alegerilor sănătoase.
Iniţial, oamenii au fost culegători. În anotimpurile calde mâncau fructe şi legume, iarna căutau rădăcini. Apoi au devenit vânători-culegători. Ulterior, s-au făcut agricultori şi viaţa a devenit mult mai facilă. Agricultura cu atuurile ei – apa, pământul, soarele – oferea toţi antioxidanţii necesari organismului uman, toate vitaminele, mineralele, proteinele, glucidele, grăsimile.
După ce s-a inventat agricultura, oamenii au descoperit insecticidele şi pesticidele. Aşadar, au învăţat cum să se otrăvească sistematic, fără să fie conştienţi de cele mai multe ori de această situaţie. Şi astfel am ajuns în prezent, când folosirea stimulentelor de creştere în agricultură poartă numele de agricultură convenţională.
Iar dacă se întâmplă ca vegetalele să fie lăsate în pace, să-şi facă ciclul natural, vorbim despre agricultură ecologică. Este de preferat celei convenţionale, aşa că dacă aveţi undeva o grădină cât de mică, cu pomi, trebuie doar să-i toaletaţi înainte de anotimpul cald. În rest, lăsaţi-i în pace să treacă prin ciclurile lor naturale.
În acest caz, obţineţi fructe aşa cum erau cele pe care le mânca stră-străbunica, cele ecologice, perfecte, pe care ar trebui să le oferiţi copiilor de 2 ori pe zi, integrate într-o salată colorată. Aceste fructe curate oferă celor mici absolut tot necesarul de vitamine şi minerale necesare în creştere, dar şi protecţie cardiovasculară, care, apropo, trebuie să înceapă în copilărie, spun cele mai noi studii.
Fructele se spală rapid, sub jet de apă rece. Unele vitamine sunt sensibile la apa caldă, aşa că evitaţi-o. Pe timpul anotimpurilor reci, fructele se ţin în beci sau într-un pod neîncălzit. Vor rezista astfel merele, perele şi gutuile.
Cum aleg cele mai bune sortimente?
În marea majoritate a sezoanelor, în pieţele din România veţi găsi mere. Cum le alegeţi? Merele de iarnă se cumpără după nivelul de deshidratare: niciodată un fruct ţinut mai mult de o lună în beci şi care nu a fost tratat chimic nu va avea un aspect perfect, ci în unele părţi, va prezenta… riduri.
Un alt aspect în privinţa merelor care le atestă valoarea înaltă biologică este prezenţa micilor pete negre pe suprafaţa lor. Cu alte cuvinte, coaja nu va fi perfectă.
Fructe din congelator?
Vara, puteţi să puneţi în congelator fructe de pădure de orice tip, piersici tari, prune, vişine, cireşe în pungi mici (cât o porţie). Toate minunile naturii trebuie procurate din locuri sigure, iar mai târziu, le decongelaţi şi le oferiţi copiilor cu tot cu sucul care se scurge, numit sucul celular.
În timpul congelării la cel puţin minus 18 grade Celsius, membranele celulare ale alimentelor se sparg, iar la decongelare va rezulta sucul celular care trebuie consumat. Astfel organismul ştie că mănâncă un fruct complet pe care îl recunoaşte după datele genetice. Fructele se consumă pentru lanţurile alimentare pe care le conţin.
Şi ce mai fac în supermarket?
Cu siguranţă, cei mici sunt expuşi la o mare varietate de mărfuri încât e greu să îi ţineţi deoparte de o banană, de un kiwi, un pomelo sau poate de un ananas plin de suc. Nici una dintre aceste fructe nu a fost gustată de bunicii noştri, aşa că, genetic, nu avem cum să fim adaptaţi pentru ele.
Din acest punct de vedere, în dieta oricărui român e mai bun oricând un măr decât un ananas, chiar dacă gustul celui din urmă vi s-ar părea mai bun. În al doilea rând, toate fructele autohtone sau importante produse în agricultura convenţională sunt pline de substanţe chimice de conservare.
Pomii încep să primească aditivi de iarna, pentru ca vara sau toamna să producă fructe care vor rezista în ochii pretenţioşi ai consumatorilor de supermarket. Dacă vreţi să oferiţi celor mici astfel de fructe, minimizaţi impactul substanţelor chimice adăugate prin eliminarea cojilor.
Pesticidele sunt liposolubile şi se dizolvă în glandele care se găsesc în coaja fructelor şi legumelor. Îndepărtând coaja, veţi îndepărta o parte din aceste substanţe chimice. Dar astfel veţi îndepărta şi nutrienţi esenţiali, vitamine, minerale şi fibrele alimentare. Copilul va consuma doar un dulce concentrat, aşa cum ar consuma o prăjitură.
Dar ochii văd, inima cere, iar copilul plimbat prin supermarket va pofti în continuare şi va fi frustrat dacă nu îi cumpăraţi o banană sau o portocală, mai ales că va vedea aceste fructe la prieteni, colegi etc. Apropo, aceste fructe care păstrează doar forma, iar conţinutul este unul produs de om în mare procent prin substanţele adăugate nu reprezintă surse de antioxidanţi, ci unele de pro-oxidanţi.
În mod realist, aveţi o singură posibilitate: luaţi fructe din surse sigure, congelaţi-le sau deshidrataţi-le (există aparate speciale).
Apoi alternaţi fructele de calitate, curate, cu cele provenite din agricultura convenţională, dar aveţi grijă ca ponderea să fie în favoarea celor curate. Şi, dacă vă permiteţi, cumpăraţi şi fructe de provenienţă bio.
Din păcate, le găsiţi în extrem de puţine locuri, iar preţurile sunt, de cele mai multe ori, catastrofale pentru buzunarul celor mai mulţi. Soluţia este să găsiţi producători de încredere şi să luaţi cantităţi mai mari de fructe autohtone pentru a oferi copiilor cele mai bune surse de fibre şi glucide de calitate.