Alegerea unei jucarii potrivite este mult mai usoara decat ai crede. Trebuie doar sa ai timp sa cauti si sa ai in vedere urmatoarele: cui ii este adresata jucaria, tinand cont de varsta copilului, daca este baiat sau fetita, de interesele sale si cum va fi folosita aceasta. Unele jucarii reprezinta doar simple modele de joaca, iar altele stimuleaza dexteritatea, gandirea, capacitatile sociale si dezvoltarea gandirii.
Jucariile sunt pentru distractie, dar pot juca un rol pozitiv in dezvoltarea educatiei, capacitatilor sociale, emotionale si fizice ale copilului. Cele mai acceptate teorii asupra comportamentelor de joaca ale copiilor se focalizeaza asupra influentei extrem de puternice pe care acestea o au asupra capacitatilor de dezvoltare.
Joaca este una dintre modalitatile primordiale in care copiii dobandesc capacitati noi si uneori complexe. Prin intermediul jucariilor copiii interactioneaza cu obiecte, distrandu-se, dar in acelasi timp dezvoltandu-si capacitati motorii si cognitive deosebit de importante in copilaria timpurie.
Ce inseamna joaca? In ce fel afecteaza ea dezvoltarea copilului? Jucandu-se impreuna cu un adult, copilul este ajutat sa isi dezvolte capacitatea de interactionare cu alti indivizi si, de asemenea, sa isi dezvolte limbajul.
Animalele de plus sau altfel de materiale moi ajuta copiii sa faca tranzitia de la dependenta primordiala de parinti, la joaca independenta caracteristica copilariei timpurii. Jucariile ii fac pe copii sa inteleaga ca au puterea sa controleze mediul inconjurator, cel putin temporar.
Achizitia de jucarii
Nu te lasa influentata de premiile in jucarii oferite o data cu achizitionarea altor jucarii. Multe dintre aceste premii sunt materiale promotionale platite. Unele dintre afirmatiile companiilor referitoare la testarea jucariilor se refera doar la faptul ca au colectat opiniile unor copii asupra acelor jucarii.
Prin urmare, achizitionarea unei jucarii nu se face la intamplare, ea trebuie sa indeplineasca anumite conditii ca micutul sa fie in siguranta. Iata o lista de posibile jucarii pe care i le poti achizitiona in functie de varsta:
Varsta scolara: 5-9 ani
Incurajeaza copiii sa imparta jucariile cu ceilalti copii, ajutandu-i sa-si dezvolte capacitatile sociale. De exemplu, achizitioneaza jucarii care sa ii determine pe copii sa-si foloseasca personalitatea si capacitatile. Alege jucarii sportive, jucarii care ii ajuta sa rezolve probleme de matematica, seturi de constructii cu elemente detaliate, carti cu povesti.
Jucariile si jocurile electronice ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte capacitatile matematice, de invatare si rezolvarea de probleme.
Copii: 1-3 ani
Joaca implica efort fizic si este deosebit de importanta in aceasta perioada. Pentru joaca pe afara, alege mingi, jucarii pe care copilul se poate urca. Pentru joaca in interior, alege cuburi care pot fi asezate unul peste altul, piese de puzzle mari, jucarii care il ajuta pe copil sa consume excesul de energie pe care il are si sa isi dezvolte controlul asupra muschilor.
La aceasta varsta copiilor le place sa imite parintii jucandu-se cu bucatarii miniaturale, imitatii de unelte, instrumente muzicale etc.
Prescolari: 3-5 ani
Copiii din aceasta categorie de varsta sunt fascinati de cum si de ce functioneaza lucrurile. Seturi de constructii, creioanele care se spala, plastilina, cartile de colorat incurajeaza creativitatea. Cumpara jucarii care ii inspira pe copii sa se joace si sa imite adultii pentru a le dezvolta capacitatile sociale, de exemplu: telefoane de jucarie, case si mobila de jucarie etc.
Jucarii reprezentand personaje populare
Aceste jucarii, care imita anumite personaje cunoscute, fie daca sunt sub forma unor personaje umane sau animale din filme sau povesti, sunt foarte populare, deoarece copiii se regasesc in aceste personaje. Ei doresc o jucarie care sa aiba „personalitate”.
Daca intentionezi sa achizitionezi o astfel de jucarie, ia in seama aceasta „personalitate” a jucariei. Exista vreun personaj cu care nu esti de acord? Aminteste-ti de faptul ca fiecare copil invata de la aceasta „personalitate” si poate imita activitatile pe care jucaria le face sau le presupune. Atunci cand copilul isi doreste o astfel de jucarie, fii selectiva! Limiteaza colectia lor de jucarii doar la personaje a caror „personalitate” o accepti.
Jucarii care nu pericliteaza sanatatea
Achizitionarea de jucarii sigure pentru copii este extrem de importanta, mai ales in cazul in care copiii tai au varste diferite. Asigura-te ca jucariile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul carora copilul se poate strangula si sufoca. Jucariile nu trebuie sa aiba colturi ascutite sau taioase.
Jucariile care au piese mai mici de 7 cm x 7 cm sunt un pericol pentru copiii mai mici de 4 ani, deoarece pot fi inghitite, punand in pericol viata copilului. Asadar, asigura-te ca ei nu au acces la aceste piese si aminteste copiilor mai mari sa nu le lase la indemana celor mai mici.
Jucariile care opereaza cu baterii trebuie sa fie tinute in locuri sigure si oferite spre joaca copiilor doar sub supravegherea adultilor. Nu folosi baterii diferite fata de cele mentionate in prospectul jucariei si citeste instructiunile de folosire cu atentie inainte de a oferi copilului tau jucaria care sa nu puna in pericol sanatatea micutului.
Citeste si Varstele cresterii in greutate
Recomandarile noastre
Foto: SHUTTERSTOCK