Atunci când vine vorba despre copiii noştri, cu toţii ne dorim să le putem oferi tot ceea ce este mai bun pentru a se putea dezvolta cât mai corect şi pentru a fi cât mai sănătoşi. De cele mai multe ori, alegerea unei periuţe de dinţi potrivite pentru cel mic poate deveni o activitate copleşitoare având în vedere multitudinea opţiunilor prezente pe piaţă, de aceea am pregătit pentru tine un ghid care să te ajute să înţelegi cum trebuie să alegi periuţa de dinţi pentru copilul tău. Vezi care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere!
Igiena orală trebuie să fie o prioritate pentru sănătatea noastră, de aceea este important să îi acordăm o atenţie sporită încă de la cele mai fragede vârste. De cele mai multe ori, părinţii consideră că micuţii lor trebuie să înveţe despre importanţa igienei orale abia atunci când aceştia ajung să aibă toţi dinţii erupţi, acest lucru este greşit. Copiii trebuie obişnuiţi cu periajul dentar încă de la apariţia primului dinte de lapte, iar vizitele la medicul specialist pedodont sunt recomandate începând cu vârsta de 1 an. Este important ca medicul sa fie specializat în lucrul cu copiii, deoarece relaţia dintre micuţul tău şi medic se va face mult mai uşor, iar vizitele la cabinet vor fi mult mai plăcute şi vesele.
O igienă orală corect realizată va reduce riscurile unor boli ce pot apărea atât la nivelul cavităţii bucale, cât şi la nivelul întregului organism, iar o periuţă de dinţi corect aleasă pentru cel mic poate să îl ajute să înţeleagă cât de importantă este perierea dinţişorilor pentru un zâmbet sănătos şi frumos.
În primul rând, periuţa de dinţi trebuie aleasă în funcţie de vârsta pe care copilul o are. Fie că alegi să mergi la o farmacie sau la un supermarket pentru a achiziţiona periuţa de dinţi, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că aceasta este una special creată pentru nevoile vârstei copilului tău. Trebuie să te asiguri că alegi o periuţă cu un cap mic, adaptată dimensiunii cavităţii bucale, cu peri moi pentru a evita posibilele leziuni de la nivelul gingiei şi a dinţilor în creştere, şi cu un mâner adaptat vârstei cu prindere uşoară.
Igiena orală a copilului trebuie realizată riguros încă din primele luni de viaţă, medicii ne recomandă să ştergem cavitatea orală a bebeluşilor cu o compresă sterilă. De asemenea, tot pentru bebeluşi, există şi periuţe de dinţi speciale, acestea au culori diverse pentru a le atrage atenţia şi capete foarte mici pentru a se potrivi perfect. Igiena orală a bebeluşilor menţine gingiile curate şi ajută să se obişnuiească cu rutina periajului.
În jurul vârstei de 2 ani, copilul este suficient de curios pentru a-şi dori să participe la procesul de curăţare a dinţilor. Pentru această vârstă există periuţe de dinţi cu mânere de cuaciuc moale, pentru a fi uşor ţinute de copil şi capate micuţe pentru a se potrivi dimensiunii gurii. Chiar dacă cel mic nu are suficientă răbdare şi control pentru a-şi spăla singur dinţişorii, trebuie să îl lăşi şi pe el să folosească periuţa, tocmai pentru a se obişnui cu procesul.
Atunci când vorbim despre copii cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, vorbim despre copiii care sunt pregătiţi să fie independenţi în ceea ce priveşte îngrijirea orală. Periuţele pentru copii de această vârstă au mânere mai subţiri şi un capăt mai mare, potrivit dimensiunii maxilarelor. Cu toate acestea, pentru a te asigura că cel mic îşi curăţă dinţii eficient, este bine să îl supraveghezi în timpul periajului şi să îl ajuţi atunci când are nevoie. Pentru acestă categorie de vârstă există o mulţime de modele pentru periuţele de dinţi. Cele mai multe dintre acestea, fie ele manuale sau electrice, prezintă personaje din desenele animate, astfel încât să atragă atenţia copiilor şi să le menţină interesul în timp ce îşi periează dinţii.
De la vârsta de 8 ani, copii sunt suficient de mari pentru a se putea spăla singuri pe dinţi. De cele mai multe ori, periuţele sunt asemănătoare cu cele pentru adulţi, dar încă cu capete mai mici şi mânere puţin mai mari decât în mod normal. Pentru această vârstă sunt recomandate atât periuţele de dinţi manuale, cât şi cele tradiţionale. Deşi ambele tipuri curăţă dinţii şi gingiile la fel de bine, Asociaţia Dentară Americană (ADA) confirmă ideea că utilizarea periuţelor de dinţi electrice poate facilita procesul de periere a dinţilor deoarece nu necesită atât de multă atenţie asupra mişcărilor.
Trebuie să schimbi periuţa de dinţi la fiecare trei luni. Nici periuţele de dinţi electrice nu pot fi utilizate pentru o perioadă de timp mai îndelungată, trebuie să schimbi rezervele periuţei electrice la fiecare trei sau patru luni. De asemenea, este necesară înlocuirea periuţei de dinţi dacă observi că perii sunt decoloraţi ori tociţi.
Periuţele de dinţi pentru copii trebuie înlocuite mult mai des decât cele pentru adulţi deoarece, de cele mai multe ori, aceştia aplică o presiune mult prea mare asupra periuţei, perii acesteia având de suferit.
O igienă orală bună înseamnă perierea dinţilor de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Atunci când este posibil, periajul este recomandat după fiecare masă sau chiar după fiecare gustare. Atunci când vine vorba despre copii, este foarte important să le explici încă de mici care este rolul igienei orale corecte şi care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă atunci când se spală pe dinţişori.
De asemenea, este bine să îi vorbeşti copilului despre importanţa medicilor stomatologi şi a controalelor de rutină. Atunci când vă jucaţi împreună acasă încearcă să simulezi un control stomatologic, poţi să te ajuţi de jucăriile care imită instrumentele folosite de către medicii stomatologi.