Dacă şi copilul tău îşi roade unghiile, află că nu este singurul! Aproximativ 50% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani îşi rod unghiile cel puţin ocazional. Iar pentru mulţi copii, obiceiul începe să se dezvolte chiar mai devreme. Dacă te întrebi ce e de făcut pentru a scăpa de acest obicei prost, citeşte articolul următor.
Rosul unghiilor este unul dintre cele mai obişnuite „ticuri nervoase”, alături de răsucirea părului, scobitul în nas şi suptul degetelor mari. Formal, se caracterizează ca un comportament repetitiv concentrat pe corp. Deşi unii copii îşi rod unghiile pur şi simplu din obişnuinţă, alţii nu ştiu ce altceva să facă atunci când se simt anxioşi, stresaţi sau îngrijoraţi.
În anumite momente stresante pentru copil, rosul unghiilor poate fi un gest liniştitor. Însă dacă al vostru copil este deosebit de încăpăţânat şi nu se opreşte atunci când îi rpetaţi să nu-şi mai roadă unghiile, poate deveni extrem de important şi ar trebui să abordaţi problema cu un medic (medic de familie sau stomatolog). În cea mai mare parte, rosul unghiilor nu creează probleme grave de sănătate şi, de obicei, nu este un semn al unei probleme cu rădăcini mai adânci. În schimb, este doar un obicei obişnuit nervos care linişteşte pe moment copilul, însă aduce adesea părinţii în pragul disperării, fiindu-le jenă de acest comportament nepotrivit.
Deoarece, în cele din urmă, majoritatea copiilor depăşesc acest obicei în mod natural, unii părinţi consideră că cea mai bună abordare este să ignori pur şi simplu acest obicei. Cu toate acestea, pentru alţi părinţi, ignoratul şi aşteptatul sunt două activităţi mult prea greu de făcut.
Dacă rosul unghiilor a început din senin, este nevoie să te gândeşti puţin dacă cel mic ar putea manifesta forme de anxietate sau stres. Reţine faptul că unele evenimente pozitive, cum ar fi promovarea la un nou grup de lectură sau adoptarea unui nou animal de companie, pot fi stresante pentru copii. Este important să afli ce simte copilul tău şi să încerci să afli de ce face acest lucru, pentru a afla ce îl îngrijorează. De aceea e important să fii atentă în ce momente îşi roade unghiile, dacă este nervos sau nu când o face, dacă realizează că o face şi pentru cât timp.
Dacă rosul unghiilor pare a fi doar un obicei prost, există câteva moduri de a lucra cu copilul pentru a descuraja comportamentul:
Tăiaţi-le unghiile zilnic. Tăierea unghiilor copilului micşorează suprafaţa de sub unghii şi înseamnă mai puţină murdărie şi bacterii care pot intra în gura lui. Ai mare grijă şi de cuticule; bacteriile pot intra în pielea care înconjoară unghia şi pot provoca infecţii.
Găseşte un înlocuitor. Caută ceva sănătos pentru copilul tău, care ar putea fi în măsură să pătrundă în cavitatea bucală fără a cauza probleme. Pentru un copil mai mare, ar putea fi mici gustări sănătoase, precum morcovii sau ţelina, doar asiguraţi-vă că nu înlocuiţi rosul unghiilor cu gustările zaharoase deoarece veţi scăpa de un obicei prost şi veţi da naştere la altul, mult mai periculos.
Oferă-i copilului un alt punct de concentrare. Găseşte ceva care menţine degetele copilului active. Puteţi încerca jocurile cu plastilină!
Alegeţi un semnal subtil pe care să îl cunoaşteţi doar voi şi tu să îl poţi folosi ori de câte ori îl vezi că începe din nou să roadă unghiile.
Creează un sistem de recompense. De fiecare dată când nu îşi roade unghiile, oferă-i ceva ce îşi doreşte.
Încearcă manichiura! Cu toate că fiul tău nu ar putea fi prea încântat de idee, fiica ta va adora să-şi facă unghiile odată ce a crescut. Nu numai că poate deveni un timp plăcut petrecut împreună cu mama şi copilul, dar complimentele pe care le va primi în legătură cu unghiile sale superbe ar putea descuraja obiceiul dăunător.