Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară

Când sistemul imunitar al copilului pare să contracteze orice virus venit de la colegi rezultând tot felul de răceli, viroze respiratorii şi infecţii gastro-intestinale repetate, este timpul să examinaţi cu mult mai multă atenţie alimentaţia micuţului. Foarte probabil ea nu conţine în cantităţi necesare micronutrienţii intens utilizaţi de sistemul său imunitar în intensele luptele pe care tot trebuie să le ducă!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară

Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate.

„Sistemul imunitar dezvoltă tot felul de mecanisme de apărare împotriva organismelor invadatoare care încearcă permanent să ne cotropească. Uneori, mai ales la cei mici şi la vârstnici, sistemul imunitar se confruntă cu diverse probleme ce se transpun într-o sensibilitate mai mare la infecţii. Când sistemul imunitar al copilului pare să contracteze orice virus venit de la colegi rezultând tot felul de răceli, viroze respiratorii şi infecţii gastro-intestinale repetate, este timpul să examinaţi cu mult mai multă atenţie alimentaţia micuţului. Foarte probabil ea nu conţine în cantităţi necesare micronutrienţii intens utilizaţi de sistemul său imunitar în intensele luptele pe care tot trebuie să le ducă! Nu trebuie să te resemnezi şi să accepţi infecţiile repetate care, multe dintre ele, ajung chiar să necesite tratament antibiotic. Există unele măsuri nutriţionale foarte simple care pot ajuta în echilibrarea micronutriţională imunitară. Acestea au stat de fapt şi la baza construirii în ultimii ani ai alimentelor funcţionale şi suplimentelor nutriţionale specifice modularii imune”, explică cercet. dr. Horaţiu Albu, expert în biologie moleculară.

Totul începe cu mâncarea
Pentru a menţine un sistem imunitar sănătos şi puternic pe căile respiratorii, mâncarea diversificată este cheia.
„Concentraţi-vă pe hrănirea copiilor cu fructele şi legumele de bună calitate. De asemenea, hidratarea este foarte importantă şi de aceea este corect să le oferiţi frecvent apă în loc de lapte sau orice alte băuturi nesănătoase, cu mult zahăr supraadăugat ce nu aduc nutrienţi, ba chiar pot conduce şi la inflamaţie şi disbioze. Introducerea în alimentaţia zilnică a mici cantităţi de uleiurile esenţiale de mentă şi eucalipt, vitamina C, miere şi unii antioxidanţi ameliorează inflamaţia mucoaselor tractului respirator şi buco-amigdaliană, funcţionând ca un revulsivant şi potent antispasmotic”, spune specialistul.

Menţineţi un intestin sănătos
Microbiota este reprezentată de complexa comunitate de microorganisme care trăiesc în intestine. Acestea protejează tractul digestiv împotriva invaziei microbilor periculoşi şi joacă un rol important în antrenarea şi susţinerea funcţionalităţii corecte a sistemului imunitar.
La copii, precum şi la adulţi, atunci când flora intestinală devine dezechilibrată, capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecţiilor este modificată. Tratamentele cu antibiotice dar şi lipsa în alimentaţie a aşa numitelor prebiotice şubrezesc flora microbiană optimă, denaturând-o. Cu cât mai puţine situaţii care necesită antibiotice, cu atât mai bune. Pentru a nu ajunge frecvent în astfel de situaţii ne pot ajuta suplimente nutriţionale care ajută la prevenirea multora dintre situaţiile în care imunitatea este depăşită.

Sprijiniţi sistemul imunitar
Pentru că sistemul imunitar al copilului să prospere, este nevoie şi de odihnă. Este important ca cei mici să se şi relaxeze precum şi să se joace creativ şi imaginativ. Somnul este foarte important şi în construirea unui sistem imunitar puternic. Potrivit studiilor, preşcolarii cu vârsta între 3 şi 5 ani au nevoie de 11-13 ore de somn pe noapte şi copiii de vârsta şcolară 6-13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte.
Pentru a spori calitatea somnului copilului este important ca acesta să doarmă într-o cameră întunecată. Acest lucru se datorează faptului că hormonul de somn, melatonină, este secretat în întuneric. Asiguraţi-vă că toate dispozitivele electronice sunt oprite înainte de a vă pune copilul în pat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”