Cum învăţăm copiii să se ferească de boli

Copii trebuie să ştie că germenii, chiar dacă nu se văd, există şi sunt peste tot şi, din păcate, pot să îi îmbolnăvească. Învaţă-i pe cei mici cum se pot feri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum învăţăm copiii să se ferească de boli

Acolo unde sunt copii, există germeni, chiar foarte, foarte mulţi germeni. Aceşti germeni duc la milioane de cazuri de răceală şi gripă. Copiii sub 6 ani suferă până la opt răceli pe an, în medie, ceea ce, dacă facem un calcul matematic, duce în cele din urmă la foarte multe zile de boală şi feţe triste.

Poate fi nevoie de foarte multă răbdare şi multă agitaţie, însă nu este deloc imposibil să îţi înveţi copiii o serie de obiceiuri care îi vor ajuta să evite germenii şi să rămână sănătoşi. Şi crezi sau nu, poţi transforma aceste activităţi în ceva foarte distractiv.

Fă-ţi copilul să înţeleagă

Indiferent de numele pe care îl poartă, germenii vor fi înţeleşi de copii într-o modalitate foarte diferită faţă de cum sunt adulţii obişnuiţi să perceapă. Explică-i copilului tău că germenii sunt minusculi şi pur şi simplu nu se pot vedea, chiar dacă sunt peste tot. Unii dintre ei sunt buni; alţii sunt răi. Germenii care provoacă bolile se pot lua pe mâini şi intră cu uşurinţă în corpul tău când îţi atingi nasul sau gura.

Asigură-te că se spală pe mâini

Spălarea mâinilor este cea mai bună metodă de a împiedica răspândirea germenilor. Şi este super uşor de realizat – mâinile trebuie frecate timp de 20 de secunde cu apă şi săpun. Nu trebuie să fie săpun antibacterian. Nu trebuie să fie apă caldă. Folosiţi orice fel de săpun pentru spălatul mâinilor spun specialiştii.
Antrenează-ţi copiii să se spele pe mâini în mod corect: se udă mânuţele, se opreşte apa, se ia puţin săpun, se freacă mâinile împreună, până la formarea unei spume dense. Spuma trebuie întinsă foarte bine pe mâini, iar mâinile frecate timp de cel puţin 20 de secunde. Apoi se clătesc mâinile şi se foloseşte un prosop curat pentru a usca mâinile. Douăzeci de secunde pot părea foarte lungi pentru un copil, aşa că ai grijă să faci timpul să zboare cântând „La mulţi ani” de două ori, sau orice altă melodie scurtă.

De asemenea, învaţă-i pe copii când ar trebui să se spele pe mâni: când mâinile lor sunt murdare, înainte de a mânca sau atinge mâncarea, după ce folosesc toaleta, după ce tuşesc sau îşi suflă nasul, după ce părăsesc locul de joacă, îainte şi după ce petrec timp cu cineva bolnav. E foarte important să înveţi copiii să se spele pe mâini înainte de fiecare masă.

Folosiţi un şerveţel

Pentru copii, totul devine brusc un şerveţel – mânecile lor, un animal de jucărie preferat, pernele canapelei şi multe alte astfel de obiecte. Pentru a menţine toţi germenii într-un singur loc, un serveţel este cea mai sigură variantă.

Medicii spun că germenii pot călători cu o viteză cuprinsă între 60 şi 100 km/h. Dacă s-ar face un videoclip în timp real despre o secvenţă dintr-o tuse sau strănut, ai vedea cum se împrăştie germenii peste tot. Păstrează cutii cu şerveţele în locuri vizibile din interiorul casei şi în maşină. Înmânează-le copilului tău, astfel încât să aibă obiceiul de a le folosi ori de câte ori este nevoie.

A împărţi nu este întotdeauna un lucru pozitiv

Jucăriile ar trebui împărţite, dar germenii nu. Explică-le copiilor că împărţiea paielor, ceaşurilor, mâncării, furculiţelor şi lingurilor înseamnă răspândirea germenilor. Acest lucru înseamnă că se pot îmbolnăvi atât ei, cât şi prietenii lor.

Somn + alimente sănătoase

Ajută-ţi copiii să înţeleagă că somnul contează. În timp ce dormi, corpul tău trebuie să fie nemişcat şi să se concentreze pe sarcina de a te menţine sănătos. Acelaşi lucru este valabil şi pentru consumul de alimente sănătoase. Fiecare măr, banană şi bucată de broccoli este un mic câştig în războiul împotriva germenilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult