Toamna şi iarna sunt anotimpuri destul de dificile pentru îngrijirea bebeluşilor, deoarece cu cât sunt mai mici şi mai sensibili, fiind extrem de predispuşi răcelilor, tusei sau stărilor febrile.
De aceea, este important să vă pregătiţi din timp de sezonul rece, pentru a evita neplăcerile care ar putea afecta sănătatea copilului.
Principalul duşman al bebeluşului în sezonul reci nu este frigul, ci schimbarea bruscă de temperatură. Cum în primele luni de zile copilul nu-şi poate regla în mod natural temperatura corpului, va avea nevoie de o mămică foarte atentă, care să verifice mereu dacă îi este frig sau cald.
Pentru a-l feri de schimbările bruşte de temperatură încearcaţi să ieşiţi cu micuţii la orele amiezei, când temperaturile contrastează mai puţin. Îmbrăcaţi copilul ceva mai gros şi asiguraţi-vă că hăinuţele sunt fine, comode, nu prea strâmte pentru ca pielea bebeluşului să poată transpira.
Foarte important pentru pielea bebeluşului este materialul hainelor care trebuie să fie 100% din bumbac!
Copiii, în lunile de iarnă, sunt predispuşi la uscarea pielii deoarece glandele lor sudoripare nu sunt complet dezvoltate. Formele de erupţie pot fi asociate cu roşeaţă, mâncărime, urticarii şi alte posibile decolorări ale pielii.
Mămicile ar trebui să-şi formeze un obicei ca înainte de fiecare ieşire din casă să hidrateze pielea copilului pentru a preveni uscarea şi crăparea acesteia. Buzele trebuie foarte bine hidratate pentru ca vântul să nu le usuce.
Şi la săpunul folosit la băiţa lui bebe trebuie ales cu atenţie, pentru că în lunile de iarnă acesta usucă şi mai tare pielea. Alegeţi un săpun cu acţiune slabă şi apă caldă, nu fierbinte.
Dacă aerul din casă este prea uscat, apelaţi la un umidificator pentru camera copilului, astfel nici pielea şi nici căile sale nazale nu se vor usca.
Cea mai bună protecţie pentru cei mici o oferă produsele de îngrijire naturale sau organice, care nu sunt la fel de agresive cu pielea precum celelalte.