Cum îţi pregăteşti bebeluşul pentru lunile friguroase?

Toamna şi iarna sunt anotimpuri destul de dificile pentru îngrijirea bebeluşilor, cu cât sunt mai mici şi mai sensibili. Este important să vă pregătiţi din timp pentru a evita neplăcerile care ar putea afecta sănătatea copilului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum îţi pregăteşti bebeluşul pentru lunile friguroase?

Toamna şi iarna sunt anotimpuri destul de dificile pentru îngrijirea bebeluşilor, deoarece cu cât sunt mai mici şi mai sensibili, fiind extrem de predispuşi răcelilor, tusei sau stărilor febrile.

De aceea, este important să vă pregătiţi din timp de sezonul rece, pentru a evita neplăcerile care ar putea afecta sănătatea copilului.


 

Feriţi-vă bebeluşii de schimbările bruşte de temperatură!

Principalul duşman al bebeluşului în sezonul reci nu este frigul, ci schimbarea bruscă de temperatură. Cum în primele luni de zile copilul nu-şi poate regla în mod natural temperatura corpului, va avea nevoie de o mămică foarte atentă, care să verifice mereu dacă îi este frig sau cald.

Iată cum vă puteţi da seama dacă nou-născutul nu se acomodează cu temperatura ambientală:

  • pielea palidă, mâinile sau picioruşele reci arată că îi este frig;
  • transpiraţia sau îmbujorarea obrajilor sunt semne clare că îi este cald;
  • manifestările nervoase destul de dese ar trebui sa le determine pe mămici să îi verifice temperatura.

Chiar dacă este iarnă, ieşiţi la plimbare zilnic!

Pentru a-l feri de schimbările bruşte de temperatură încearcaţi să ieşiţi cu micuţii la orele amiezei, când temperaturile contrastează mai puţin. Îmbrăcaţi copilul ceva mai gros şi asiguraţi-vă că hăinuţele sunt fine, comode, nu prea strâmte pentru ca pielea bebeluşului să poată transpira.

Iată cum ar trebui să fie hăinuţele:

  • să aibă sisteme de închidere precum capsele, aricii şi cordoanele din material textil. În caz că hăinuţele alese au nasturi, este bine ca aceştia să fie mari, plaţi şi situaţi în spate, astfel încât bebeluşul să nu ajungă la ele.
  • cele mai potrivite hăinuţe pentru bebeluşi sunt body-urile. Căutaţi-le pe cele cu gât larg, la care materialul de pe umeri este suprapus şi care au capse între picioare. Sunt foarte uşor de pus şi de scos.
  • la fel de recomandate sunt şi salopetele cu capse dispuse în faţă pe picioruşe. Sunt foarte uşor de deschis pentru a-i schimba repede scutecul.

Foarte important pentru pielea bebeluşului este materialul hainelor care trebuie să fie 100% din bumbac!

Pielea celor mici are nevoie de îngrijire specială

Copiii, în lunile de iarnă, sunt predispuşi la uscarea pielii deoarece glandele lor sudoripare nu sunt complet dezvoltate. Formele de erupţie pot fi asociate cu roşeaţă, mâncărime, urticarii şi alte posibile decolorări ale pielii.

Mămicile ar trebui să-şi formeze un obicei ca înainte de fiecare ieşire din casă să hidrateze pielea copilului pentru a preveni uscarea şi crăparea acesteia. Buzele trebuie foarte bine hidratate pentru ca vântul să nu le usuce.

Şi la săpunul folosit la băiţa lui bebe trebuie ales cu atenţie, pentru că în lunile de iarnă acesta usucă şi mai tare pielea. Alegeţi un săpun cu acţiune slabă şi apă caldă, nu fierbinte.

Dacă aerul din casă este prea uscat, apelaţi la un umidificator pentru camera copilului, astfel nici pielea şi nici căile sale nazale nu se vor usca.

Cea mai bună protecţie pentru cei mici o oferă produsele de îngrijire naturale sau organice, care nu sunt la fel de agresive cu pielea precum celelalte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Topul greşelilor comise de părinţi!
Topul greşelilor comise de părinţi!