Era momentul să abordăm în cadrul cluburilor noastre şi o temă legată de îngrijirea şi protejarea copiiilor noştri. Am profitat de începerea anului şcolar pentru a dezbate atât modalităţile de prevenire a îmbolnăvirilor odată cu începerea şcolii sau grădiniţei, cât şi trăirile psihologice ale copilului când intră prima oară în colectivitate.
Invitatele noastre au fost dr. Ioana Alina Anca, profesor în pediatrie la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” şi psihologul Petruţa Gheorghe, din cadrul Societăţii Române de Psihanaliză, specializată în psihoterapia copilului şi adolescentului. Clubul nostru a fost gândit şi organizat în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, lansată în iunie 2012 de către Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul GSK România.
Sfaturi importante
Profesorul Ioana Alina Anca ne-a vorbit despre importanţa vaccinării şi despre cât de uşor putem „ocoli” în ziua de azi afecţiuni extrem de grave, cu poţential mare de a avea repercusiuni asupra stării generale de sănătate a copilului. Psihologul Petruţa Gheorghe a abordat latura „subtilă” a integrării unui copil în colectivitate, atrăgând atenţia părinţilor că acest fapt reprezintă deopotrivă o problemă a lor, în special a mamelor care consideră intrarea copiilor la grădiniţă sau şcoală o despărţire, un cumul de temeri proprii cu privire la siguranţa copiilor.
Însă acest lucru se transmite invariabil copiilor, de aceea, este bine să avem încredere in copii pentru că ei au o mare putere de adaptare. Până la grădiniţă sau şcoală, ei au trecut deja, cu bine, prin zeci de procese de adaptare şi trebuie să realizăm acest lucru.
Cât despre siguranţa copilului în colectivitate, prof. dr. Ioana Alina Anca ne-a vorbit despre controversele nejustificate în legătură cu vaccinarea, accentuând mai degrabă asupra riscurilor unui copil nevaccinat ajuns în colectivitate şi asupra bolilor colectivităţii.
Doamna profesor le-a explicat părinţilor prezenţi care sunt principalele modalităţi prin care părinţii îşi pot imuniza copiii. Conform rezultatelor unui studiu realizat de Societatea Română de Pediatrie, în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria!”, principalele modalităţi prin care părinţii înţeleg că pot influenţa starea de sănătate a copiilor sunt vaccinarea şi nutriţia.
Citeşte şi: Achiziţionaţi rechizite şcolare doar din magazine de specialitate!
Vaccinarea elevilor, de la şcoală la medicii de familie
Cum îţi ajuţi copilul să-şi facă prieteni?