Cum lăsăm copiii să se descurce singuri

A lăsa copiii să se descurce singuri poate fi o misiune imposibilă pentru anumiți părinți.
  • Publicat:
Cum lăsăm copiii să se descurce singuri

Este total normal ca părinții să dorească să intervină și să-și ajute copiii atunci când îi văd chinuindu-se într-o activitate, dar noile cercetări din cadrul Universității din Pennsylvania spun că părinții ar trebui încerce să facă un pas înapoi în acele momente și să lase copiii să se descurce singuri. Motivul? Copiii „perseverează mai puțin atunci când adulții preiau sarcinile”, spune studiul observațional, publicat în revista Child Development, în ianuarie.

Allyson Mackey, psiholog și profesor asistent în departamentul de psihologie de la Universitatea din Pennsylvania împreună cu Julia Leonard au ajuns la această concluzie în urma a două experimente. În primul, ei au plasat copiii de 4 și 5 ani în trei grupuri diferite, inclusiv unul control, și le-au arătat cum să facă un puzzle. Copiii au fost rugați apoi să îl facă singuri. Într-un grup, adulții au intervenit pentru a termina fizic puzzle-ul pentru copil, în timp ce, în celălalt, adulții i-au ajutat verbal pe cei mici să-l asambleze. În cele din urmă, tuturor copiilor li s-a dat o cutie de puzzle care a fost închisă, sigilată. Copiii care au avut un adult alături și au terminat puzzle-ul au perseverat mai puțin decât ceilalți.

În cel de-al doilea experiment, copiii de 4 și 5 ani au fost plasați fie într-un grup în care adulții au preluat sarcinile, fie într-unul în care adulții s-au aliat cu copiii pentru a asambla împreună un puzzle. Scopul acestei sarcini a fost de a vedea cât de ușor renunță copiii la o activitate după ce se obișnuiesc cu preluarea sarcinilor de către adulți.

„Am constatat că părinții care au preluat mai mult din sarcini în timpul jocului de puzzle și-au evaluat copiii ca fiind mai puțin perseverenți. Din al doilea studiu am constatat că după ce un adult preia o sarcină dificilă, copiii renunță mai repede la următoarea sarcină în comparație cu cei care au interacționat cu un adult strict pentru a colabora”, spune dr. Leonard pentru Parents.com.

Ceea ce a surprins-o cel mai mult pe dr. Leonard în legătură cu aceste constatări a fost „dificultatea de inversare a efectelor demotivante ale preluării. Acest lucru este important deoarece există în mod clar situații în care adulții trebuie să preia controlul – ești în grabă sau copilul tău este în pericol. Am constatat că reformularea preluării ca „schimbare” a ajutat, dar nu suficient”.

Rezultatele au fost extrem de importante și pentru Robyn Koslowitz, psiholog clinic și fondator al „Targeted Parenting Institute”, un program care ajută părinții și copiii să depășească diferite tulburări ale copilăriei: „Copiii au un impuls înnăscut de a-și da seama de diverse lucruri și de a reuși să ducă la bun sfârșit o sarcină, dar au și un impuls înnăscut de a-i mulțumi pe părinți. Deci, dacă părintele intră în scenă, copilul primește mesajul că produsul este mai important decât procesul – rezultatele „finalizării sarcinii” sunt mai importante decât procesul de învățare”, spune dr. Koslowitz.

Cum pot părinții să renunțe la acest obicei?

Dr. Mackey, părinte al unor copii de 5 ani și 1 an, înțelege foarte bine această problemă. „Chiar și cunoscând aceste studii, tot îmi este greu să nu preiau anumite sarcini”, a spus dr. Mackey pentru PennToday: „S-ar putea să vă fie greu să vă uitați copiii cum se chinuie să deprindă noi abilități, dar această cercetare ne arată că este important să îi lăsați să se străduiască. Dacă începeți să faceți tema la matematică pentru ei, s-ar putea să învețe că nu trebuie să și-o facă singuri niciodată”.

Vestea bună este că există modalități prin care părinții pot învăța să stea deoparte. Un prim pas eficient, spune dr. Koslowitz, este să analizăm situația dată la îndemână: Dacă taxiul claxonează afară și copilul încă învață să-și lege șireturile, s-ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru a-l lăsa să facă treaba singur. Acesta ar fi unul dintre momentele în care tentația de a prelua sarcina pentru copil va înflori imediat în mintea părinților, însă este vital ca cel mic să fie lăsat în pace, până când se va descurca sau până când va ajunge la un punct critic în care va cere ajutorul. În acest caz, ideal ar fi să explicăm cu calm copilului cum se face și ulterior, să-l lăsăm să greșească până când va reuși să facă totul corect.

Dar alte situații, cum ar fi atunci când copilul are de făcut un proiect de artă, ar putea fi ocazia perfectă pentru părinți să-l lase să descopere lucrurile singur, chiar dacă eșuează la început. Dr. Leonard are, de asemenea și câteva sfaturi: „Numărați până la 10. Aveți încredere că micuțul ar putea realiza sarcina chiar dacă va dura ceva mai mult timp sau îi veți oferi câteva indicii? Dacă da, așteptați un pic mai mult; aveți răbdare”, a declarat ea pentru PennToday . „Aveți încredere în abilitatea copilului de a învăța și fiți conștienți că, deseori, chinul face parte din proces”.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult